„Haggis” jest typowym tradycyjnym daniem szkockim. Jest to mieszanka wielu składników, którą napełniane są żołądki owcze. W skład mieszanki wchodzą gotowane wnętrzności takie jak wątróbka, serca i płuca przyrządzone z owsianką, z dodatkiem soli i przypraw. Po napełnieniu żołądków potrawa jest gotowana do zgęstnienia owsianki i wytworzenia gęstego puddingu. myślę , że pomogłam :)
Haggis – specjał szkockiej kuchni narodowej, przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Spożywa się go tradycyjnie 25 stycznia, w rocznicę urodzin szkockiego poety Roberta Burnsa. Autor ten w 1787 roku napisał nawet wiersz na cześć haggisu - Address to a Haggis.
1. Jak w Rzymie nazywali Anglię ? 2. Co to jest haggis ?
1. Jak w Rzymie nazywali Anglię ? 2. Co to jest haggis ?...
Ewa Wipszycka "O starożytności polemicznie"-opracowanie książki
Ewa Wipszycka „O starożytności polemicznie”
O państwie, które państwem nie było, czyli polis starożytnych Greków.
Historię opierano na mitach greckich, wierzono, że są one faktycznymi wydarzeniami. Zamożne rodziny t...