opowiadanie pt. w mieście być i zdrowo żyć SZYBKO

opowiadanie pt. w mieście być i zdrowo żyć SZYBKO
Odpowiedź

"Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”! Tak już dwa i pół tysiąca lat temu twierdził ojciec medycyny Hipokrates. I, jak łatwo się domyśleć, jego słowa wciąż pozostają aktualne, a co więcej, w świetle współczesnych badań naukowych, wręcz zyskują na wartość. Zdrowe żywienie wpływa na kondycję człowieka, jego stan fizyczny i psychiczny. Poprawia wygląd włosów, paznokci, skóry, pomaga w zachowaniu smukłej sylwetki. Polepsza zdolność koncentracji, ułatwia przyswajanie wiedzy. O tym, jak ważne jest właściwe odżywianie, napisano już tysiące publikacji i artykułów, w których zostały zaprezentowane wszelakiego rodzaju mniej lub bardziej cudowne diety, podano wartości odżywcze poszczególnych produktów i potraw, sporządzono liczniki kalorii. Niemniej, prawdopodobnie dla niektórych, napomnienia o tym, żeby właściwie się odżywiać, stały się nudne, a poprzez wielokrotne powtarzanie w różnych mediach, publikacjach, wręcz omijamy te wiadomości – jak natrętne reklamy. Błąd! To, co jemy, ma znaczenie! Na pewno warto zwrócić uwagę na to, czym zasilamy dosyć skomplikowaną maszynerię, jaką stanowi nasz ludzki organizm . Dlaczego? Wiedza ta może przydać się każdemu na co dzień. Jeśli dochodzi do tak dramatycznego wydarzenia w życiu studentki i studenta, jak sesja, podczas której nasze umysły pracują dużo, dużo bardziej intensywnie (a przynajmniej powinny), może warto procesy fizjologiczne naszego organizmu i pracę mózgu wspomóc odpowiednimi komponentami diety? Zastanówmy się… Co poprawia myślenie? Wbrew obiegowym opiniom, raczej nie chodzi o nieustający relaks i leżenie plackiem na kanapie. Rusz głową! Trening czyni mistrza, więc im więcej myślimy, tym powinno łatwiej nam to iść. Menu, które warto polecić w celu usprawnienia pracy mózgu, powinno zawierać takie składniki jak potas, magnez, lecytynę, miedź, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminy – A, E, C i B12. Większość tych składników jednocześnie zawierają – orzechy, ryby i jaja. Poza tym warto oczywiście pamiętać o witaminach A, E i C, które występują w takich produktach jak: zielone warzywa, papryka, pomidory, szparagi, cebula, dynia, awokado, pomarańcze, porzeczki, jabłka, cytryny, kiwi, nasiona słonecznika. Magnez zawierają: kiełki zbóż, otręby, kasza gryczana, groch, fasola, produkty zbożowe z pełnego przemiału, banany, kakao, czekolada. Potas to ziemniaki, sałata, grzyby, suszone owoce, pomarańcze, brzoskwinie, jabłka, morele, awokado. Sporo tego? Jest w czym wybierać. Dzisiejszy świat nie sprzyja jednak zdrowemu odżywianiu. Pośpiech, stres, jedzenie w biegu, maksymalnie przetworzona żywność. Na początku wydaje się, że to nic złego, tak przecież robią wszyscy młodzi ludzie i jakoś żyją. No właśnie - jakoś. Czy naprawdę nie można odżywiać się szybko, ale zdrowo? Zdecydowaną odpowiedź na to pytanie daje restauracja Multifood STP, która proponuje młodym ludziom jedzenie smaczne i zdrowe a zarazem podane w błyskawicznym tempie. Oczywiście istnieje we Wrocławiu cała masa restauracyjek, knajpek, pizzerii, barów itp. Ale tylko STP daje taką różnorodność, a jednocześnie swoistą wolność wyboru i doboru składników Twojej potrawy. Bo tylko tu możesz kupić jedzenie na wagę. Niezależnie od tego co wybierzesz – pierogi, naleśniki, kotlet schabowy, mielony, ziemniaki, sałatkę warzywną, deser czy ciastko – płacisz tyle samo za kilogram jedzenia. Daje to prawie nieograniczone możliwości komponowania posiłku, który dzięki naszej fantazji może być dokładnie taki, jaki chcemy. Wszelkie zalecenia specjalistów od zdrowego żywienia mówią właśnie o różnorodności potraw i ich składowych, jakie powinniśmy spożywać. Dzięki temu istnieje duże prawdopodobieństwo, że choćby przypadkiem dostarczymy naszemu ciału wszystkich niezbędnych do pełni życia składników. Poniżej przedstawiamy dwa przykłady typowych dla zdrowej kuchni dań, na które zapraszamy do restauracji Multifood STP. ZUPA ORKISZOWA Mówiąc o zupie orkiszowej mamy na myśli jej przynajmniej stuletnią tradycję przygotowywania i spożywania. Ta potrawa jako przykład kuchni lokalnej stanowi typowo wrocławski przysmak. Do jej przygotowania służy pszenica orkiszowa. Orkisz spożywano już w starożytnym Rzymie. Stanowił dietę żołnierzy i gladiatorów. Był także bardzo popularnym gatunkiem zboża w średniowiecznej Europie. Współcześnie rzadko uprawiany. Dzięki swoim walorom smakowym oraz odżywczym orkisz wraca do łask. Również ze względu na modę na zdrowe odżywianie staje się coraz częstszym elementem upraw ekologicznych. Orkisz zawiera duże ilości składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu: białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany, witaminy, biopierwiastki. W orkiszu występuje również rodanid będący naturalnym antybiotykiem wzmacniającym odporność i zapobiegającym niedokrwistości. Orkisz wspomaga i wzmacnia funkcje organizmu. Regeneruje organizm. Pomaga w stanach zmęczenia i wyczerpania. Działa zbawiennie na układ pokarmowy oraz nerwowy. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Poprawia działanie układu krążenia. Jest niezwykle pomocny przy zwalczaniu wielu schorzeń. Porcja zupa orkiszowej serwowanej w STP zawiera tylko 40 (kcal). A działanie dla zdrowie bezcenne… Zapraszamy i życzymy smacznego! SAŁATKA ZE SZPINAKU Szpinak pochodzi ze starożytnej Persji i był tam uprawiany już 2000 lat temu. W IX wieku Arabowie przywieźli go do Hiszpanii. Jednak w Europie szpinak powszechnym produktem stał się dopiero w XIX wieku. Renesans tego warzywa datuje się na XX wiek, między innymi dzięki kampaniom reklamowych w Stanach Zjednoczonych, które po drugiej wojnie światowej intensywnie promowały ten produkt. Szpinak jako taki posiada w swoim składzie wiele różnych witamin - szczególnie A, z grupy B, PP i C, K. Posiada duże ilości manganu, magnezu (więcej niż w czekoladzie!), miedzi, wapnia, fosforu i jodu, makroelementy - sód i potas. Szpinak najbardziej znany jest z zawartości łatwo przyswajalnego żelaza. Uwaga studentki - ma w sobie cholinę, która pomaga wchłaniać oraz zużywać tłuszcz w komórkach ludzkiego ciała. Uwaga studenci – badania naukowe wskazują na to, że pomaga budować tkankę mięśniową. Pomaga i chroni przed wielu schorzeniami m.in. zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Porcja sałatki ze szpinaku serwowanej w STP zawiera 140 (kcal). A działanie dla zdrowie bezcenne… Zapraszamy i życzymy smacznego! Przyjdź na zdrowy posiłek do Multifood STP!

Dodaj swoją odpowiedź
Język polski

Stefan Żeromski.

Aby zobaczyć treść albumu proszę kliknąć na załącznik. Kieruję Cię tam ponieważ jest poprawnie rozmieszczony układ (teks, zdjęcia, rysunki itd.)
Życiorys

Kalendarium życia

Dzieła

Syzyfowe prace 1897