Zanieczyszczenia chemiczne żywności.Niebakteryjne zatrucia pokarmowe

1.Zanieczyszczenia chemiczne żywności powstają między innymi:
a) w rolnictwie ? środkami ochrony roślin i nawozami
b) w gospodarce hodowlanej ? lekami weterynaryjnymi stosowanymi u zwierząt
c) w zakładach przetwórstwa spożywczego ? z maszyn produkcyjnych i sprzętu oraz stosowanych dodatków
d) w handlu żywnością ? z powodu niewłaściwych opakowań
e) w nieprzewidzianych okolicznościach ? jako zanieczyszczenia przypadkowe

2.Do chemicznych zanieczyszczeń żywności należą:
a) metale ciężkie (ołów,miedź,cynk)
b) azotyny i azotany
c) pozostałości środków ochrony roślin
d) substancje migrujące do żywności z opakowań

Ze względu na zagrożeniene zdrowia nie wolno przekraczać ich dopuszczalnych granicznych wartości.

3.Do najgroźniejszych metali ciężkich należy ołów.Jego źródłem może być sprzęt kuchenny pobielany stopem cynkowym z duża zawartością ołowiu.W odróżnieniu od ołowiu miedź jest mikroelementem niezbędnym do funkcjonowania organizmu.

4.Cynk w kwaśnym środowisku bardzo łatwo przechodzi do żywności.Dlatego obróbki kulinarnej nie można wykonywać na blatach stołów obitych ocynkowaną blachą,a wiadra i wanienki z blachy cynkowanej nadają się tylko do przechowywania wody.

5.Azotyny i azotany są naturalnymi składnikami gleby.W warzywach i niektórych owowcach występują w ograniczonych ilościach,ale przy obfitym nawożeniu upraw nawozami azotowymi występują w nadmiarze.

6.Powszechnie dostępne środki ochrony roślin wymagają racjonalnego stosowania ze szczególnym uwzględnieniem okresów karencji.

7.Pewne niebezpieczeństwo mogą również stwarzać pozostałości środków myjących na sprzętach do produkcji żywności oraz naczyniach i sztućcach.

8.Natomiast każdego roku notuje się kilkaset ciężkich zatruć po spozyciu trujących grzybów,najczęściej z blaszkowatymi owocnikami.Najgroźniejszy jest muchomor sromotnikowi,mylony z zielonymi gąskami i gołąbkami;przypomina też kanię czubajkę.

Dodaj swoją odpowiedź