-ciecz bezbarwna -lżejsza od wody -dobrze rozpuszcza się w wodzie -wrze w 78 stopniach -piekący smak -mają charakterystyczny zapach -ulega reakcji spalania
otrzymuje się go w wyniku uwodnienia etylenu (etenu) C2H4 H2O--->2C2H5OH -etanol otrzymuje się też w wyniku fermentacji alkoholowej cukrów. Proces ten wykorzystywany jest przy produkcji wina drożdże C6H12O6---------> 2C2H5OH 2CO2 -bezbarwna ciecz, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie o ostrym zapachu. Odczyn obojętny nie zmienia barwy lakmusu, łatwopalny -etanol reaguje z kwasami i aktywnymi metalami POWODUJE ŚCINANIE BIAŁKA z tego powodu jest substancją szkodliwą dla człowieka
-etanol otrzymuje się też w wyniku fermentacji alkoholowej cukrów. bezbarwna ciecz, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie o ostrym zapachu. Odczyn obojętny nie zmienia barwy lakmusu, łatwopalny -etanol reaguje z kwasami i aktywnymi metalami -otrzymuje się go w wyniku uwodnienia etylenu (etenu) C2H4 H2O--->2C2H5OH
1. Jak odróznić alkohole monohydroksylowe od polihydroksylowych? 2. Wykrywanie etanolu. 3. Właściwości metanolu i etanolu. 4. Oblicz masę cząsteczkową wybranego alkoholu. 5. oblicz skład procentowy wybranego alkoholu. proszę o pomoc.... Daje naj naj :)
1. Jak odróznić alkohole monohydroksylowe od polihydroksylowych? 2. Wykrywanie etanolu. 3. Właściwości metanolu i etanolu. 4. Oblicz masę cząsteczkową wybranego alkoholu. 5. oblicz skład procentowy wybranego alkoholu. proszę o pomoc.......