Odp. Czynniki chemiczne mogą powodować denaturację białka, czyli nieodwracalny proces przejścia ze stanu zolu do stanu żelu. Denaturację powodują: -kwasy; -zasady; -alkohole; -sole metali ciężkich; -sole metali lekkich; -roztwory cukru. Niektóre sole mogą powodować proces koagulacji, czyli odwracalne przejście ze stanu zolu do stanu żelu np. roztwór NaCl. Pod wpływem H2O zachodzi proces odwrotny do koagulacji, peptyzacja w którym żel przechodzi w zol.
Biomedyka-pytania i odpowiedzi egzaminacyjne
1. Wyjaśnij pojęcie rozwoju ontogenetycznego.
Rozwój ontogenetyczny to proces rozwoju organizmu od momentu zapłodnienia komórki jajowej przez plemnik do chwili śmierci osobnika. Stanowi on łańcuch kolejno po sobie następujących ogniw p...
Biologia - notatki
Biologia
jest 31 punktów o różnych pytaniach
1. Wymień kości czaszki. Jaki typ połączenia kości tu występuje?
Czaszka składa się z mózgoczaszki, która stanowi przede wszystkim ochronę mózgowia składa się z:
- ko...
Biologia - zestawy do egzaminu
Zestaw I
1. Co to jest ekosystem i co jest potrzebne do jego prawidłowego działania ?
Ekosystem – jest to biocenoza (naturalny zespół organizmów złożony z populacji wszystkich gatunków zasiedlających ten sam teren wchodzących ze ...