Żółć rozbija tłuszcz na drobne kuleczki.
Żółć wspomaga trawienie i wchłanianie tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K i F. Razem z żółcią wydalany jest cholesterol, kwasy żółciowe, leki, toksyny, barwniki żółciowe i substancje nieorganiczne, takie jak związki miedzi, cynku i rtęci.
jedna z substancji wspomagających soki trawienne.
Negatywne działanie związków chemicznych na organizm człowieka - opis pierwiastków
Negatywne działanie substancji chemicznych na organizm człowieka
Aluminium
Właściwości
Srebrny metal o gęstości 2,7 g/cm3, temperatura topnienia wynosi 660C. Rozpuszczalny w kwasie solnym, siarkowym, azotowym, octowym i alkal...
Opis szkodliwych pierwiastków
Jako metal w postaci stałej aluminium jest zupełnie nieszkodliwy. Specyficznie szkodliwie działa w procesach wydobycia i obróbki - prawie wyłącznie w postaci pyłu, a przy wytopach w postaci pary lub dymu. Aluminium morze tworzyć niezwykle dr...
Otyłość - żywienie
OTYŁOŚĆ
tyłość jest zaburzeniem homeostazy przemiany energetycznej spowodowanym nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, w wyniku czego dochodzi do zwiększenia magazynowania ...