Na obrazku wszystko będziesz miała pokazane.
Cukry. Cukry złożone.
1. Cukry
Cukry są bardzo rozpowszechnionymi związkami organicznymi w przyrodzie. Należą do nich, między innymi, powszechnie znane substancje jak cukier gronowy, cukier trzcinowy, skrobia, błonnik i inne.
Ogólną nazwą cukry alb...
Dwucukry i wiązania glikozydowe poparte doświadczeniami
Dwucukry – bisacharydy. Podczas łączenia cukrów prostych w postać złożoną następuje wytrącenie wody w związku z czym uzyskiwany jest dwucukier o wzorze chemicznym
C12 H24 O11
Disacharydy, dwucukry – Dwucukry, czyli disacharydy...
Alkohole
Alkohole
Nazewnictwo alkoholi / Właściwości fizyczne i chemiczne alkoholi / Otrzymywanie alkoholi / Alkohole wielowodorotlenowe / Działanie alkoholu etylowego na organizm człowieka /
Alkohole są to związki organiczne pochod...
Wykorzystanie i znaczenie cukrów
Magdalena Sopuszyńska kl.2 A
WYKORZYSTANIE I ZNACZENIE CUKRÓW
Z cukrami spotykamy się ciągle w życiu codziennym, czasem nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Nie zastanawiamy się czym są, z czego są zbudowane i jaka jest i...
Ściąga - tłuszcze
Tłuszcze:
Pierwiastki wchodzące w skład organizmy człowieka:
a) podstawowe: C,H,O,N, Ca, P (99%),
b) makroskładniki- Na, K, Mg, S, Cl (0.9%),
c) mikroskładniki: Fe, Cu, Zn, mn, Co, F (0.1%).
Białka- rola budulcowa, budu...