Bakterie przetwarzają cukier (laktozę) w kwas mlekowy, który powoduje denaturację zawartego w mleku białka, dzięki czemu jogurt uzyskuje charakterystyczną konsystencję. Jogurt przewaznie jest robiony z mleka krowiego, ale zdarza sie ze z koziego lub sojowego. Jogurty na rynku tez sa teraz wzbogacane owocami lub sokam owocowymi. Przewaznie jednak wiecej tam chemicznego aromatu niz prawdziwego owocu
Opisz krótko jak powstaje piwo , jogurt , maślanka , ser żółty z góry dziękuje :D
Opisz krótko jak powstaje piwo , jogurt , maślanka , ser żółty z góry dziękuje :D...
Osteoporoza
Jak powstaje osteoporoza
Nazwa "osteoporoza" pochodzi z języka greckiego. Oston - oznacza kość, a póros - dziurę, otwór. W osteoporozie kość staje się bardziej porowata, zrzeszotniała i krucha. Kości zdrowego człowieka są bardz...
Mleko i przetwory z mleka
I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza
Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, c...
Mleko
Skład chemiczny
Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada ponad 90% produkcji. W mniejszych ilościach jest otrzymywane mleko bawole, mleko kozie i owcze. W Polsce produkuje się gł...
Techniki manipulacji w tekstach reklamowych.
Jednym z zagrożeń, które czyhają na człowieka we współczesnym świecie, jest zjawisko manipulacji. Stanowi ono niebezpieczeństwo, ponieważ traktuje ludzi w sposób przedmiotowy, stosując podstęp, wpływa na ich myśli, zachowania i decyzj...