Pozytywna rola bakterii: -powodują rozklad i gnicie materii organicznej -mineralizuja i spulchniaja glebę -oczyszczaja wodę i scieki -są wykorzystywane w przemyśle mleczarskim Negatywna rola bakterii: -wywołują choroby człowieka /grużlica,kiła,salmonella/ -powodują gnicie produktów spożywczych -powodują niszczenie materiałów przemysłowych -uwalniają azot do atmosfery -
Pozytywne : 1. Bakterie potrzebne są do wytwarzania kefirów, jogurtów oraz innych wszelkiego rodzaju produktów mlecznych jak i kiszonych. 2. Bakterie wspomagają wiele roślin uprawnych (łupin, fasola, soja) w pozwalając im rosnąć w mało żyznych glebach 3. Bakterie żyjące w układzie pokarmowym ułatwiają rozkład celulozy Negatywne : 1. Przyczyniają się do psucia/gnicia żywności 2. Niszczą wiele materiałów przemysłowych 3. Wywołują wiele chorób
Przedstaw pozytywne i negatywne znaczenie bakterii w przyrodzie i dla człowieka, wpisując po trzy przykłady.
Przedstaw pozytywne i negatywne znaczenie bakterii w przyrodzie i dla człowieka, wpisując po trzy przykłady....
Przedstaw pozytywne i negatywne znaczenie bakterii w przyrodzie i dla człowieka , wpisując po trzy przykłady .
Przedstaw pozytywne i negatywne znaczenie bakterii w przyrodzie i dla człowieka , wpisując po trzy przykłady ....