Pozytywne znaczenie bakterii -Rozkładają obumarłe szczątki zwierząt oraz roślin -Dzięki bakteriom pozyskuje się jogurty, kefiry, salami na drodze fermentacji mlekowej, używa się ich do konserwacji żywności np. kiszona kapusta, kiszone ogórki -Mają ogromne znaczenie w przemyśle farmaceutycznym, bo używa się ich do produkcji szczepionek. -Bakterie występujące u człowieka w przewodzie pokarmowym produkują witaminy. Negatywne znaczenie bakterii -Wywołują choroby u ludzi np. angina, szkarlatyna, krztusiec, borelioza, kiła, rzeżączka. - Bakterie typu E. coli lub salmonella gdy dostają się do studni skażają wodę i czynią ją jako niezdatną do picia. -Aby zapobiec rozwojowi bakterii w wodociągach musi się stale utrzymywać bardzo wysoką temperaturę wody co powoduje straty energii . -Powodują ogromne straty finansowe np. psująca się żywność, niszczejące materiały budowlane, sterylizacja sprzętów, środki chemiczne używane w szpitalach lub też w domach do czyszczenia, dezynfekcji.
Przedstaw pozytywne i negatywne znaczenie bakterii w przyrodzie i dla człowieka , wpisując po trzy przykłady .
Przedstaw pozytywne i negatywne znaczenie bakterii w przyrodzie i dla człowieka , wpisując po trzy przykłady ....