Czy wiesz co jesz ?
Czy wiesz co jesz ?
Odpowiedź na powyższe pytanie wydawałaby się prostą . Ale sensem tego pytania wydaje mi się fakt zwrócenia uwagi na to co powinniśmy jeść , i na to co w tym jedzeniu się znajduje , a nie to co dosłownie jemy .
Dzienne zapotrzebowanie na energie człowieka wynosi 3600 kcal ? powinno ono być rozdzielane następująco
1.Śniadanie 1000 kcal : płatki , owoce mleko , sok kawa , cukier , pieczywo , dżem , jajka
2.Przekąski 500 kcal : kawa , herbata , mleko , cukier , herbatniki , czekolada
3.Obiad 1000 kcal : zupy , drugie danie z surówką ,deser , chleb , masło , mleko , cukier , wino
4.Kolacja 1100 kcal : wędliny , masło , chleb , ser , sałatka , kawa , cukier , mleko , desery , owoce , wino
Ile energii znajduje się w danych grupach pożywienia :
Składnik pożywienia :
białko:
4 Kcal/g
17 KJ/g
Węglowodany :
4 Kcal/g
17 KJ/g
tłuszcze:
9 Kcal/g
38 KJ/g
Etanol :
7 Kcal/g
30 KJ/g
Kwasy organiczne :
3 Kcal/g
13 KJ/g
poliole :
2,4 Kcal/g
10 KJ/g
Białka są to związki chemiczne organiczne. Składają się z węgla, azotu, tlenu, wodoru i siarki. Nazwa białek- proteiny pochodzi z greckiego słowa proteo, które w tłumaczeniu oznacza pierwszy, najważniejszy. Białka są zaliczane do najważniejszych związków organicznych gdyż bez nich życie w obecnej formie byłoby niemożliwe. Pierwiastki wchodzące w skład białek łączą się w aminokwasy, czyli podstawowe części budowy białek. Różne aminokwasy połączone ze sobą wiązaniami polipeptydowymi tworzą długie łańcuchy polipeptydowe, łańcuchy te łączą się tworząc białka. Białka są składnikiem budulcowym pokarmu uczestniczą w procesach budowy nowych tkanek i komórek oraz w procesach odbudowy tkanek i komórek zniszczonych i uszkodzonych.
Ponadto białka wykorzystywane są przez organizm jako substancja zapasowa w przypadku wystąpienia zjawiska głodu jakościowego czy ilościowego.
Węglowodany (cukrowce) są to związki chemiczne pochodzenia organicznego składające się z atomów węgla wodoru i tlenu . Związki te zwierają liczne grupy hydroksylowe , karbonylowe , czasem mostki półacetalowe . Ogólny wzór węglowodanów CnH2nOn lub Cn(H2O)n ; Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce dzielą się na : cukry proste ; dwucukry ; trójcukry ; penta-, heksa-, hepta- itd. sacharydy ; i wielocukry ; W organizmie pełnią funkcję : zapasową ? podczas spalania glukozy , magazynują energie ; transportową ; budulcową , wchodzą w skład DNA i RNA , stanowią modyfikacje niektórych białek , hamują krzepnięcie krwi , są materiałem energetycznym i odżywczym;
Tłuszcze nazwa grupy lipidów , estrów glicerolu , i kwasów tłuszczowych , głównie triacylogliceroli . Reszty kwasowe w cząsteczkach tłuszczów mają na ogół od 12 do 18 atomów węgla . Większość tłuszczów jest bezwonna , nie rozpuszczalna w wodzie , i rozpuszczalnikach polarnych , zaś dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych.
Wszystkie tłuszcza są lżejsze od wody , mają odczyn obojętny , a stan ich skupienia zależy od reszty kwasowej .
W diecie człowieka , dostarczają znaczną ilość energii 20-35 % . Są również głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach . Niektóre biorą udział w syntezie nie których hormonów tkankowych . Magazynowane są w tkance tłuszczowe.
Alkohole polihydroksylowe ? alkohole posiadające w cząsteczce więcej niż jedna grupę hydroksylową (-OH) alkohole te właściwościami zbliżone są do alkoholi . Dzielą się ze względu na liczbę grup OH na diole triole itd. Roztwarzają niebieski osad wodorotlenku miedzi (II) tworząc granatowy kompleks z jonem Cu2 . Jest to charakterystyczna reakcja Witaminy ? są to organiczne związki chemiczna , substancje egzogenne , takie które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego i muszą zostać dostarczone do niego z pożywienie m gdyż organizm sam nie jest w stanie ich wytworzyć.
Nazwa witamina pochodzi od łacińskiego vita ? życie , i amina ? związek chemiczny zawierający grupę aminową .Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w wodzie , i rozpuszczalne w tłuszczach . Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest nie wielkie liczy się je w miligramach (mg) , czasem nawet w mikrogramach ( ?g) Związki organiczne które w organizmie przekształcają się w witaminę noszą nazwę prowitamin.
Suplementy diety są to poszczególne składniki żywności oraz substancje dodatkowe , które uzupełniają dietę człowieka . Występują pod postacią gotowych produktów spożywczych , tabletek , kapsułek , proszków , lub płynów . Ich zażycie w uzupełnieniu diety przynosi dodatkowe korzyści zdrowotne .Ich stosowanie sprzyja uzupełnieniu codziennej diety deficytowej w niektóre składniki mineralne czy też powyższe witaminy.
Sole mineralne, nazwa ta odnosi się przede wszystkim do soli spotykanych w naturze . Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka , pełnia rolę budulcową oraz regulacyjną . Stanowią ok 4% organizmu człowieka . Niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może doprowadzić do poważnych zaburzeń . W skład soli mineralnych wchodzą : makroskładniki ? np. węgiel , azot , tlen , wapń ; oraz mikroskładniki które są równie ważne jak i makroskładniki ? żelazo , miedź , mangan , jod , kobalt , cynk , fluor
Błonnik to zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka . Jest to mieszanina różnych substancji o charakterze polisacharydowym (Celuloza , hemicelulozy , pektyny, gumy śluzy ) i niepolisacharydowym (ligniny). Błonnik m.in. obniża poziom cholesterolu , pomaga w zrzuceniu nadwagi , oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich , reguluje prace układu pokarmowego , powstający w czasie fermentacji kwas mlekowy hamuje tempo podziałów mitotycznych komórek nowotworowych jelita ,obniża pH soku jelitowego.
Puste kalorie to takie składniki pożywienia , które dostarczone organizmowi powodują krótkofalowy przyrost energii , nie prowadzą do efektywnego spalania w procesie przemiany materii . W czego wyniku we krwi oraz komórkach narządów , a co za tym idzie w tkankach i samych narządach gromadzą się wszelkie związki , nazywane ubocznymi skutkami przemiany materii lub złogami . Po pewnym czasie organizm wydala je , lecz często takie niespożytkowane kalorie prowadzić mogą do zaburzeń w pracy wielu narządów m.in. trzustki , wątroby , także serca i układu wieńcowego . Najczęściej puste kalorie zawierają się w produktach zawierających sacharozę (słodycze)
Pisząc te prace dowiedziałem się wielu informacji , o tym co znajduje się w pokarmie który spożywam , nie mogę jednak uznać że w 100 % wiem co jem , gdyż taka analiza pożywienia nie jest chyba do końca możliwa , ale jakąś już wiedzę posiadłem . Na zakończenie przytoczę jeszcze jeden cytat "Człowiek nie żyje aby jadł , ale je aby żyć" - Sokrates