1.Jaki gaz wydzielają drożdże podczas fermentacji? 2.Sposoby wykorzystania fermentacji mlekowej i alkoholowej. POMOCY!!! O co w tym biega?!

1.Jaki gaz wydzielają drożdże podczas fermentacji? 2.Sposoby wykorzystania fermentacji mlekowej i alkoholowej. POMOCY!!! O co w tym biega?!
Odpowiedź

1. dwutlenek węgla   2. fermentacja mlekowa : - kiszenie kapusty, ogórków, - produkcja wędlin tj. metka - przemysł mleczarski , np produkcja serów - organizm regeneruje NAD (nukleotyd pełniący znacząca rolę w procesie oddychania komórkowego ) zużyty w procesie glikolizy.   fermentacja alkoholowa: - produkcja win (uzyskiwanie aromatu, smaku) przede wszystkim.

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

1.Jaki gaz wydzielają drożdże podczas fermentacji? 2.Sposoby wykorzystania fermentacji mlekowej i alkoholowej. POMOCY!!! O co w tym biega?!

1.Jaki gaz wydzielają drożdże podczas fermentacji? 2.Sposoby wykorzystania fermentacji mlekowej i alkoholowej. POMOCY!!! O co w tym biega?!...