1.Jaki gaz wydzielają drożdże podczas fermentacji? 2.Sposoby wykorzystania fermentacji mlekowej i alkoholowej. POMOCY!!! O co w tym biega?!

1.Jaki gaz wydzielają drożdże podczas fermentacji? 2.Sposoby wykorzystania fermentacji mlekowej i alkoholowej. POMOCY!!! O co w tym biega?!
Odpowiedź

wydzielają dwutlenek węgla i etanol (?) fermentacje mlekowa: maślanka, twaróg, kefir, jogurt, kiszenie ogórków, kapusty i innych warzyw itp. fermentacja alkoholowa: kandyzowanie owoców, produkcja drożdży, różnego pieczywa, robienie wina, piwa.

Dwutlenek węgla wydzielają, fermentacji alkoholowej używa się do Np produkcji wina a mlekowe do produkcji jogurtów

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

1.Jaki gaz wydzielają drożdże podczas fermentacji? 2.Sposoby wykorzystania fermentacji mlekowej i alkoholowej. POMOCY!!! O co w tym biega?!

1.Jaki gaz wydzielają drożdże podczas fermentacji? 2.Sposoby wykorzystania fermentacji mlekowej i alkoholowej. POMOCY!!! O co w tym biega?!...