do kiszenia ogórków stosuje się 8% roztwór soli kuchennej w wodzie. oblicz ile wody należy odparować z 800g 5% roztworu soli, aby otrzymać zalewę do kiszenia ogórków.

do kiszenia ogórków stosuje się 8% roztwór soli kuchennej w wodzie. oblicz ile wody należy odparować z 800g 5% roztworu soli, aby otrzymać zalewę do kiszenia ogórków.
Odpowiedź

Potrzebny 8% roztw. NaCl. mamy roztw.: Cp=5% m roztw.=800g możemy z tego policzyć ile NaCl jest rozpuszczone w tym roztworze: m subst.=(Cp * m roztw.)/100% m subst. = 40g. musimy obliczyć masę roztworu dla 8% roztworu, w którym rozpuszczone jest 40g NaCl - układamy proporcję: 8g NaCl ---- 100g roztw. 40g Nacl ---- x g roztw. x=500g roztw. Skoro odparuwojumy tylko wodę to masa substancji rozpuszczonej się nie zmienia, możemy odjąć od siebie masy roztworów i otrzymamy wynik: 800g-500g=300g H20 Odp. Aby otrzymać zalewę do ogórków (8% r-r NaCl) należy odparować 300g wody.

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Do kiszenia ogórków stosuje się 8-procentowy roztwór soli kuchennej w wodzie. Oblicz, ile wody należy odparować z 800g 5-procentowego roztworu soli, aby otrzymać zalewę do kiszenia ogórków.

Do kiszenia ogórków stosuje się 8-procentowy roztwór soli kuchennej w wodzie. Oblicz, ile wody należy odparować z 800g 5-procentowego roztworu soli, aby otrzymać zalewę do kiszenia ogórków....