Pozytywna: - powodują rozkład i gnicie materii organicznej martwej - włączają w obieg materii niektóre pierwiastki, np. C, S, N, P - mineralizują i spulchniają glebę, fermentują obornik - oczyszczają wodę i ścieki (tzw. metoda biologiczna) - są doskonałym obiektem badań, szczególnie w genetyce - są wykorzystywane w przemyśle: mleczarskim – w produkcji kefirów i jogurtów, serowarskim – w produkcji serów, gorzelniczym – w produkcji alkoholu, Negatywna - powodują choroby roślin(plamistość liścia buraka, parch bakteryjny buraka, zgorzel łodygi ziemniaka, rak bakteryjny pomidorów, bakterioza kapusty) - powodują gnicie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego - powodują niszczenie materiałów przemysłowych (drewna, włókna, papieru) - uwalniają azot do atmosfery (bakterie denitryfikacyjne)
Pozytywne: -organizmy pionierskie-zasiedlają środoeiska pozbawione życia, pierwsze pojawiają się w miejscach, gdzi życie jest odbudowane na nowo (erupcja wulkaniczna, trzęsienie ziemi itp.) -przemysł spożywczy- produkcja serów, kefirów itp. -oczyszczanie środowiska-rozkładają szczątki organizmów na substancje proste -użyźniają gleby Negatywne: -wytwarzają toksyny -procesy gnilne-pogarszają jakość żywności -wywołują choroby takie jak gruźlica, zapalenie płuc, angina, czerwonka bakteryjna, kiła, zatrucie pokarmowe.
Na podstawie dostępnych źródeł informacji przedstaw zarówno negatywną jak i pozytywną rolę bakterii w życiu człowieka i przyrodzie .
Na podstawie dostępnych źródeł informacji przedstaw zarówno negatywną jak i pozytywną rolę bakterii w życiu człowieka i przyrodzie ....