POZYTYWNW: wykorzystanie w przemyśle spożywczym sso sporządzania serów, kefirów,jogórtów,kiszonych ważyw. Oczyszczaja środowisko poprzez rozklad martwej materii organicznej Użyźniają glebę poprzez wzbogadzenie jej w sole mineralne NEGATYWNE :Wywoolują epidemie wśród roślin i ziwerząt Wywołujachoroby zakażne Powoduja ppsucie się żwyności Takie coś było w księżce jak by co
pozytywne: - rozkład i gnicie martwej materii organicznej - fermentacja obornika - oczyszczają wodę i ścieki - są wykorzystywane do produkcji serów, jogurtów, kefirów, alkoholu - w przemyśle farmaceutycznym do produkcji szczepionek, surowic, antybiotyków, witamin np. C, B12 ; do produkcji kiszonek - wzbogacają glebę w azot negatywne: - wywołują choroby - powodują gnicie artykułów spożywczych - niszczą artykuły przemysłowe - bakterie denitryfikacyjne uwalniają azot do atmosfery