Przedstaw podział cukrów, opisz ich właściwości i zastosowanie.

Przedstaw podział cukrów, opisz ich właściwości i zastosowanie.
Odpowiedź

podział; -proste, takie jak glukoza - złożone, na przykład skrobia, glikolen, celuloza     -źródło energi , z 1g otrzymujemy 4,1 kcal -celuloza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego     najbogatrzym źródlem węglowodanów jest pokarm roślinny, głównie owoce, warzywa, ziarna zbórz.To także jedyne źródło Błonnika pokarmowego, dzięki czemu organizm trawi je dłużej stopniowo zaspokoajając swoje potrzeby czasami organizm otrzymuje więcej cukrów niż potrzebuje, wtedy przekształca je w tłuszcze .

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Przedstaw podział cukrów, opisz ich właściwości i zastosowanie.

Przedstaw podział cukrów, opisz ich właściwości i zastosowanie....