Podział cukrów: a) cukry proste (monosaharydy) b) cukry złożone: - dwucukry - oligosacharydy - polisacharydy Węglowodany spełniają w organizmach następujące funkcje: zapasowe – podczas wieloetapowego spalania 1 g glukozy w komórkach wyzwala się 17,2 kJ energii. U roślin magazynem energii jest głównie skrobia i inulina, a u zwierząt oraz ludzi glikogen transportowa – u roślin transportową formą cukru jest sacharoza, a u zwierząt oraz ludzi glukoza budulcowa (celuloza, hemiceluloza) wchodzą w skład DNA i RNA, stanowią modyfikację niektórych białek. hamują krzepnięcie krwi – heparyna są materiałem energetycznym (fruktoza) i odżywczym (maltoza, laktoza, rafinoza). Podad to: Glukoza znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym, garbarstwie, przemyśle farmaceutycznym i fermentacyjnym. Fruktoza jest używana jako środek słodzący w diecie osób chorych na cukrzycę.Glikogen zawarty w wątrobie umożliwia utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi, a zawarty w mięśniach odgrywa istotną rolę w ich pracy (rozkłada się do glukozo-6-fosforanu, zużywanego w glikolizie, czyli procesie dostarczającym energii) Skrobia znalazła zastosowana w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, włókienniczym, papierniczym, tekstylnym. Stosuje się ją również do produkowania klejów, syropów i glukozy.
Cukry dzielimy na podstawowe 2 grupy: proste i złożone. Cukry proste to np. : glukoza, fruktoza, ryboza, deoksyryboza. Cukry złożone dzielą się na: dwucukry i wielocukry. Dwucukry to np: - sacharoza (glukoza + fruktoza) - maltoza (glukoza + glukoza) - laktoza (glukoza + galaktoza) Wielocukry to np: - skrobia - ziemniaki, zboża, - glikogen/glukogen - skrobia zwierzęca, wątroba, mięśnie. - celuloza/błonnik pozdrawiam :)
Przedstaw podział cukrów, opisz ich właściwości i zastosowanie.
Przedstaw podział cukrów, opisz ich właściwości i zastosowanie....