Zastosowanie Estrów w przemyśle spożywczym.

Zastosowanie Estrów w przemyśle spożywczym.
Odpowiedź

Estry  w przemyśle spożywczym są stosowane jako dodatki smakowe do wyrobów cukierniczych.

Charakterystyczną cechą estrów są zapachy. W spożywczym przemyśle stosuje sie jako zapachy do ciast (np mrówczan metylu ma zapach rumu).W sporej części mają zapachy owoców. W związku z tym dodawane są do cukierków lizaków itp.

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Zastosowanie kwasów

Kwasy owocowe-jako składniki kosmetyków najczęściej stosuje się kwasy:glikonowy, mlekowy, jabłkowy, salicynowy, cytrynowy i winowy. W kremach stanowią one dodatek ok.3%, a w preparatach złuszczających (peeling) nawet 10%.

Kwas cytr...

Chemia

Zastosowanie alkoholi

W mojej pracy chciałbym przedstawić podstawowe zastosowanie alkoholi. Zanim jednak przejdę do tej kwestii chciałbym odpowiedzieć na pytanie czym są alkohole? Alkohole są to związki organiczne oraz pochodne węglowodorów, w których atomy wo...

Chemia

Metanol - budowa cząsteczki, właściwości i zastosowanie.

METANOL
Budowa cząsteczki, właściwości i zastosowanie

Powtórzenie o alkoholach
Alkohole są związkami organicznymi, w których cząsteczkach występuje przynajmniej jedna grupa —OH, nazywana grupą wodorotlenową lub grupą ...

Chemia

Polimery-rodzaje zastosowanie itd

REAKCJE POLIMERYZACJI
Polimeryzacja jest reakcją następującego po sobie łączenia się jednakowych cząsteczek w większe cząsteczki. Jest ona szczególnie charakterystyczna dla związków nienasyconych. Z etylenu na przykład powstaje subs...

Chemia

Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów – kwasy, alkohole i estry

Pochodne węglowodorów są produktami, które uzyskuje się na skutek przeprowadzanej reakcji węglowodorów. Jednofunkcyjnymi pochodnymi są pochodne węglowodorów zawierające jeden rodzaj grup funkcyjnych w cząsteczce, ale nie wyklucza to, syt...