Skladniki mineralne-ich zrodla oraz rola

Skladniki mineralne-ich zrodla oraz rola
Odpowiedź

  MAKROELEMENTY: Wapń – jest składnikiem kości i zębów, osocza.Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, przewodnictwie nerwowo – mięśniowym. Utrzymuje napięcie i pobudliwość mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego. wYSTĘPUJĄ W:mleku,jogurcie,kefirze,maślance,serze żółtym i topionym,jajach. Fosfor – podobnie jak wapń jest składnikiem kości i zębów.Bierze udział w wytwarzaniu energii z tłuszczów, węglowodanów i białek. Uczestniczy w regulowaniu pH oraz przewodnictwie nerwowym. występuje:mięsie,rybach,mleku i jego przetworach Magnez – razem z wapniem i fosforem wchodzi w skład kości i zębów. Występuje także w tkance mięśniowej i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni gładkich oraz prążkowanych. Wpływa na pracę układu nerwowego. występowanie:zielone warzywa,ziarna pszenicy i jęczmienia,orzechy,nasiona soi,fasola, groch,chleb razowy,ryby,mleko,kakao. Sód – występuje głównie w osoczu i przestrzeniach pozakomórkowych oraz w układzie kostnym .Reguluje pH, bilans wodny . Bierze udział w przewodnictwie nerwowym. występuje:sól kuchenna,mieszanki przyprawowe typu jarzynka,sos sojowy, zupy instant,płynna przyprawa do zup. Potas– występuje w płynie wewnątrzkomórkowym,  reguluje pH . Bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów, przewodnictwie nerwowym. Reguluje czynność serca. występuje:ziemniaki.marchew,sałata,czarna porzeczka,pomarańcze,jabłka, banany,grzyby,kiełki pszenicy,mleko. Chlor – występuje w płynie pozakomórkowym. W połączeniu z sodem uczestniczy w utrzymywaniu bilansu wodnego oraz utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej. występuje:sól kuchenna,produkty pochodzenia morskiego,mięso,mleko. MIKROELEMENTY: Żelazo – wchodzi w skład hemoglobiny i mioglobiny. Niedobór powoduje anemię, zaburzenia zachowania oraz opóźnia rozwój u niemowląt. występuję:Ciemne pieczywo,Wątróbka,Mięso,Ryby,Jaja. Jod – jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy (tyroksyny i trójjodotyroniny). Reguluje przemianę materii. Jego niedobór może powodować wole endemiczne oraz zaburzenia wzrostu u dzieci. występuje: Ryby,Wątróbka. Cynk –  Bierze udział w wytwarzaniu białek ustrojowych oraz kwasów nukleinowych. Jego niedobory powodują zaburzenia wzrostu, niedokrwistość, brak łaknienia, gorsze gojenie się ran oraz zmiany skórne. występuje:Otręby, kiełki ziaren zbóż,Grzyby,Ryby morskie . Miedź  – bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu i metabolizmie tkanki nerwowej oraz w procesach tworzenia krwi, syntezie tkanki łącznej i kostnej. Wczesne objawy niedoboru to osteoporoza . występuje:Podroby,Ryby,Warzywa,Owoce,Całe ziarna zbóż,Orzechy,Rodzynki. Chrom  – niezbędny do prawidłowego metabolizmu glukozy. Wchodzi w skład insuliny. Jego niedobory są zwykle związane z niedożywieniem białkowo – kalorycznym. Prawdopodobnie zapobiega miażdżycy. występowanie:Drożdże,Pełne ziarna zbóż,Mięso,Sery,Piwo i wino. Mangan  – jest aktywatorem wielu enzymów. Jego niedobory prowadzą do zaburzeń wzrostu, obniżenia płodności, nietolerancję glukozy, zaburzenia kostne.  występuje:Herbata,Żurawiny,Całe ziarna zbóż,Rośliny strączkowe,Warzywa liściaste,Orzechy. Selen – razem z witaminą E uczestniczy w ochronie błon komórkowych przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jego niedobory prowadzą do zaników mięśni, kardiomiopatii, włóknienia trzustki oraz martwicy wątroby. występuje:Wody mineralne,Pełne ziarna jęczmienia, kukurydzy, soi,Ryby morskie.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Produkcja roślinna - zadania i zakres

1. Zadania i zakres produkcji roslinnej.
Zasadniczym zadaniem produkcji roslinnej jest przetwarzanie materii nieorganicznej w organiczna przy wykorzystaniu energii slonecznej za posrednictwem aparatu fotosyntetycznego roslin samozywnych (autotro...