potrafi dokonać podziału tłuszczuw ze względu na ich stan skupienia potrafi przedstawić właściwoci fizyczne tłuszczuw gęnstość w stosunku do wody, rozpuszczalność w różnych rozpuszczalnikach zna metodę identyfikacji tłuszczów – poprzez próbę akroleinową potrafi wykryć tłuszcze w różnych produktach sporzywczych potrafi wyjaśnić rolę tłuszczów w organizmie ludzkim przez omówienie zasad racjonalnego odżywiania potrafi wyjaśnić zasady przechowywania tłuszczuw
Alkohole
Alkohole
Nazewnictwo alkoholi / Właściwości fizyczne i chemiczne alkoholi / Otrzymywanie alkoholi / Alkohole wielowodorotlenowe / Działanie alkoholu etylowego na organizm człowieka /
Alkohole są to związki organiczne pochod...
Składniki pokarmowe
Składniki pokarmowe
- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany - składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
- Kwasy organiczne
Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w ...
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów – kwasy, alkohole i estry
Pochodne węglowodorów są produktami, które uzyskuje się na skutek przeprowadzanej reakcji węglowodorów. Jednofunkcyjnymi pochodnymi są pochodne węglowodorów zawierające jeden rodzaj grup funkcyjnych w cząsteczce, ale nie wyklucza to, syt...
Tłuszcze
Pojęcie tłuszczu ma wiele znaczeń. Z chemicznego punktu widzenia są to rozmaite związki chemiczne z różnych grup, natomiast w języku powszechnym obok tłuszczów jadalnych, nazywa się tłuszczami niektóre przetwory ropy naftowej, z któryc...