Kwasy zwęglają materiały, z którymi maja styczność gdyż maja właściwości żrące.
Kwasy
Większość kwasów ma kwaśny smak. Niektóre z nich są trujące, niektóre mogą wywołać poważne poparzenia skóry, inne natomiast są całkowicie nieszkodliwe. Są też takie, które można spożywać. Spożywamy kwas cytrynowy zawarty w cyt...
Kwasy i zasady
1. Wstęp
Większość kwasów ma kwaśny smak. Niektóre z nich są trujące, niektóre mogą wywołać poważne poparzenia skóry, inne natomiast są całkowicie nieszkodliwe. Są też takie, które można spożywać. Spożywamy kwas cyt...
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów – kwasy, alkohole i estry
Pochodne węglowodorów są produktami, które uzyskuje się na skutek przeprowadzanej reakcji węglowodorów. Jednofunkcyjnymi pochodnymi są pochodne węglowodorów zawierające jeden rodzaj grup funkcyjnych w cząsteczce, ale nie wyklucza to, syt...
Jak zbudowana jest komórka
Wszystko o komórce: ściana komórkowa, inkrusacja, adkrusacja, wakuola, organelle i wiele innych.
Wakuola - to wydzielona przestrzeń w cytoplazmie wypełniona sokiem komórkowym (wakuolarnym) zawierającym przede wszystkim wodę, a ponadto su...
Warzywa i przetwory z warzyw
I Wstęp
II. Ocena towaroznawcza warzyw
2.1. Uprawa, zbiory i spożycie warzyw w Polsce
2.2. Skład chemiczny i wartość odżywcza warzyw
2.3. Klasyfikacja warzyw
2.4 Ogólna charakterystyka warzyw
2.5. Przydatność, wymaga...