ŚWIAT Chów bydła (kierunek mleczny) - rozwija się tam gdzie istnieje duże zapotrzebowanie na mleko i jego przetwory (w pobliżu wielkich miast). Kierunek mięsny (rozwija się głównie na rozległych pastwiskach USA, Argentyny, Brazylii). W Europie najbardziej rozpowszenił się kierunek mleczno-mięsny. Chów owiec dla wełny, skór, futer, mięsa, mleka, na pastwiskach Australii, WNP, Chiny. Trzoda chlewna - mniej rozpowszechniona niż bydło, mięso wieprzowe jest mniej cenione niż wołowe. Chiny, WNP, USA, Brazylia, Niemcy, Polska. Drobiarstwo - szybko rowinęło się w ostatnich latach. Opłacalne, szybki przyrost wagi brojlerów, mięso zdrowe. Chów koni - obniża się z powodu mechanizacji rolnictwa w krajach bogatych PODOBNA PRACA 50% Chów trzody chlewnej choduje się konie wyścigowe i sportowe. POLSKA Bydło - (najważniejszy chów): Małopolska, Śląsk, Wielkopolska. Mleczność krów - V miejsce Polski na świecie. Trzoda chlewna - gl. dla mięsa, duże spożycie wieprzowiny przez Polaków. II miejsce w Europie po Niemcach, VI na świecie. Konie - zmniejsza się chów tak jak na świecie. Owce - dla mięsa, skór, futer, spadła hodowla. Główne rejony: piotrowski, leszczyński, poznański, bielski, nowosądecki - góry. Drób - dla mięsa, jaj, pierza. Szczególnie popularny jest chów kurczaków - brojlerów (szybko), potrm gęsi (dla wątroby), kaczek, indyków.
Odpowiedzi na pytania maturalne
1. Wymień rodzaje upraw przemysłowych na świecie. Przedstaw rejonizację dowolnej uprawy.
W produkcji roślinnej wyróżniamy:
· uprawy alimentacyjne (zboża, rośliny korzeniowe, oleiste i cukrodajne, warzywa, owoce)
· uprawy ...