opisz wybrany środek konserwujący z grupy E

opisz wybrany środek konserwujący z grupy E
Odpowiedź

sorbinian potasu E202 Wzór:C6H7O2K Używany do konserwacji żywnoćsi najczęsciej jogurtów, serów, napojów, Jego działanie polega na hamowaniu rozwoju pleśni i drożdży. Uważa się, że nie ma wpływu na zdrowie ludzi. Otrzymywany z owoców jarząbu.      

E211 Benzoesan sodu występowanie: kwas benzoesanu sodu występuje w większości owoców, szczególnie w  jagodach , żurawinie. Prócz owoców kwas ten występuje w grzybach, cynamonie, goździkach i niektórych produktach mlecznych /jako efekt fermentacji bakterii/ charakterystyka: konserwanty przeciw drożdżom, bakteriom w kwaśnych produktach, nie działają jednak na grzyby, gdyż ich pH wynosi ponad 5, co znaczy,że odczyn jest słabo kwaśny lub obojętny. Benzoesan stosuję się  i preferuje z powodu lepszej rozpuszczalności. Dziennie spożyć można ok 5mg/kg masy ciała. produkty zawierające E211: szeroka gama kwaśnych, bądź lekko kwaśnych produktów. efekty uboczne: brak, w rzadkich przypadkach /u alergików/ może wystąpić drobna reakcja alergiczna.

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Opisz wybrany środek konserwujący z grupy E.

Opisz wybrany środek konserwujący z grupy E....