Historia kawy Data Wydarzenie 800 p.n.e. W Jemenie powstały pierwsze plantacje kawy. VI wiek n.e. Początki uprawy w Jemenie Coffea arabica z nasion sprowadzonych z Sudanu i Wyżyny Abisyńskiej. Jemen stał się głównym producentem kawy na świecie. XVII wiek W Europie po raz pierwszy dodano do kawowego naparu czekoladę (kakao). 1607 Kawa pojawiła się w Ameryce Północnej za sprawą urodzonego w Anglii znanego podróżnika, żołnierza i kapitana żaglowca Johna Smitha (1579-1631). 1683 Po bitwie z Turkami (12 września) kawa dotarła do Wiednia. W Wiedniu powstała pierwsza kawiarnia o nazwie "Zur Blaue Flasche" ("Pod Błękitną Butelką"), założona przez Franciszka Jerzego Kulczyckiego. Za sprawą Williama Penna, angielskiego przywódcy kwakrów i rzecznika wolności, kawa dotarła do Pensylwanii. Z tego roku pochodzi pierwsza pisemna wzmianka o zakupie kawy w Ameryce Północnej. Penn zapłacił za funt kawy 4,68 $. W Nowym Jorku powstał pierwszy rynek zielonej kawy, będący zalążkiem późniejszej giełdy. W Wenecji otwarto kawiarnię (Bottega del Caffe ? wł. kawiarnia), której nazwa nie przetrwała do naszych czasów. To pierwsza kawiarnia, o której wspominają kroniki miasta. 1711 We Francji po raz pierwszy zaparzono kawę w dzbanku z przykrywką. Otwarto pierwszą kawiarnię w Pradze. Rozpoczęto regularne dostawy kawy z Dżakarty (Jawa) do Amsterdamu. Holenderski dwór w rewanżu za przychylność i pomoc przesłał królowi francuskiemu Ludwikowi XIV kilka sadzonek kawy. Drzewka posadzono w paryskim Jardin des Plantes. Stały się one przodkami większości drzew kawowych wyhodowanych później w Ameryce Środkowej i Południowej, na Karaibach i na wyspie Bourbon (obecnie Reunion). 1733 Biskup piński Jerzy Bułhak wydał na zakup kawy sumę równą jednej czwartej kosztów zakupu wina, co w czasach, kiedy wina pito bardzo dużo, stanowiło ogromną kwotę. Ok. 1734 Jan Sebastian Bach skomponował "Kantatę o kawie", która była jego głosem w sporze zwolenników i przeciwników kawy. Kompozytor był znany z wielkiego umiłowania czarnego napoju. Ok. 1736 Dworzanin króla Augusta III otworzył w Warszawie kawiarnię za żelazną Bramą. Jak twierdzili jemu współcześni, była to "kawiarnia dla szerokich mas plebejskich". 1736 Na Portoryko posadzono pierwsze, przywiezione z Martyniki, drzewa kawowe. 1738 W Białej Podlaskiej powstała, założona przez Annę z Sanguszków Radziwiłłową, manufaktura fajansu wyrabiająca m.in. serwisy do kawy. 1877 Ostatnie plantacje kawy na Cejlonie (Sri Lanka) uległy likwidacji. Ich miejsce zajęły plantacje herbaty. 1878 Amerykańska firma Chase and Sanborn wyprodukowała pierwszą puszkę z kawą mieloną. 1900 W Budapeszcie (Węgry) działało 600 kawiarni, a sam Budapeszt podobnie jak Wiedeń nazywano miastem kawiarni. Kawiarnie utrzymane były w tradycyjnym stylu, czyli mieściły się w obszernych lokalach o dyskretnie urządzonych wnętrzach, a klientów wabiły ogromnymi szybami wystawowymi i stale otwartymi drzwiami wejściowymi. W wyniku spadku cen kawy skończył się napływ europejskich osadników (colonos) do Brazylii. Francuski chemik Nicolai podjął pierwsze próby usunięcia kofeiny z ziaren surowej kawy. 1918 W Gdańsku powstała Kaiserskaffegeschaft, posiadająca liczne filie w Wielkopolsce i na Pomorzu. Nie chcąc zrażać polskich konsumentów niemiecką nazwą firmy, utworzono w Gdyni spółkę o nazwie Wielkopolski Skład Kawy. Stanisław Milachowski założył w Poznaniu (przy ulicy Ratajczaka) sklep z kawą i herbatą. 29 listopada w małej kawiarence Życkiego (właściciela znanej kawiarni "Udziałowa") na Nowym Świecie w Warszawie zawiązano Komitet Wykonawczy Kawiarni Poetów. W tym dniu kawiarnia przybrała nazwę "Pod Pikadorem", stając się miejscem spotkań artystów na wzór popularnych w Moskwie kawiarni poetów. W lokalu miały miejsce pierwsze publiczne występy grupy młodych poetów, którzy utworzyli później formacją znaną jako Skamander. W Ogrodzie Botanicznym w Fort de France na Martynice wzniesiono pomnik ku czci de Clieau, upamiętniający jego zasługi dla rozwoju przemysłu kawowego na zachodniej półkuli. 1925 Rząd Federalny Brazylii powołał Instytut Ochrony Kawy (Permanent Coffee Defense Institute), którego zadaniem było utrzymanie stałych cen kawy i ograniczanie nadmiernej produkcji 1935 Jabez Burns opatentował nowy, zmodyfikowany prażarnik i zmienioną technologię prażenia zwaną termiczną metodą Burnsa. 1994 W Panamie wyprodukowano 2 tys. worków najlepszej Coffea arabica odmiany Cafe Volcan Baru. Kawa ziarnista powróciła do łask. W Stanach Zjednoczonych, wytworzył się zwyczaj picia kawy świeżo zmielonej. W sieci popularnych kafejek "Dunkle-Danun" w Stanach Zjednoczonych ustawiono zaparzacze z wbudowanymi młynkami, do których wsypuje się ziarno, mieli je i natychmiast zaparza. Firma Posti przekształciła się w spółkę pracowniczą i przyjęła nazwę Poznańska Palarnia Kawy Astra. 1995 Światowe zbiory kawy osiągają 5442 tys. ton. Ukazała się książka Jona Thorna The Coffee Companion: A Connoisseur?s Guide to the World?s Best Brews, popularny przewodnik dla koneserów. 1996 W Starej Białej koło Płocka uruchomiono Palarnię Kawy "Macro" oferującą kawę kolumbijską. 1999 W Piotrkowie Trybunalskim powstała Palarnia Kawy "Cafe Roma", która zajmuje się m.in. zaopatrywaniem w kawę sklepy kolonialne . 2001 The International Coffee Organization zrzeszała sześćdziesiąt krajów-producentów i eksporterów kawy. 2002 W Warszawie powstaje firma BLACK HORSES i serwis www.ekspresydokawy.pl 2002 Ukazała się Coffee, Discovering, Exploring, Enjoying, książka o kawie autorstwa Hattie Ellis. 2004 Spożycie kawy bezkofeinowej w Europie wynosi 10-14% ogólnego spożycia kawy. Brazylia, Wietnam i Kolumbia to najwięksi światowi eksporterzy kawy. Skandynawowie piją najwięcej kawy na świecie (12-13 kg na mieszkańca rocznie). prosze o naj
Kawa
Historia
Odkrycie kawy
Owoce kawowca wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli, lecz nie uprawiano, tylko zbierano ze stanowisk naturalnych. Krzewy prawdopodobnie zaczęto up...