Witamina B12 - ciekawostki .  

Witamina B12 - ciekawostki .  
Odpowiedź

-słodycze, napoje słodzone, cukier uszkadzają florę bakteryjną jelit - a to wpływa na zaburzenia wchłaniania witaminy B12, -mikroflora przewodu pokarmowego człowieka ma zdolność syntezy witaminy B12, -wegetarianie wykluczający z diety jajka i przetwory mleczne są narażeni na niedobory witaminy B12 -zapasy witaminy B12 zgromadzone w wątrobie zdrowego człowieka wystarczają do pokrycia zapotrzebowania człowieka na około 3 lata -prawidłowo działająca tarczyca ułatwia wchłanianie witaminy B12,

Witamina B12 produkowana jest przez bakterie żyjące w układzie pokarmowym zwierząt. U człowieka powstaje w symbiozie z bakteriami układu pokarmowego. Następuje to dopiero w dystalnych częściach układu trawiennego, to jest w jelicie grubym. Ma to znaczące konsekwencje, gdyż w tej części jelit witaminy nie podlegają wchłanianiu i wszystko co wyprodukują bakterie, zostaje wydalone wraz z kałem. Witamina B12 występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątroba, nerki i serce, a także w chudym mięsie, rybach, skorupiakach, serach i jajach. Wbrew wcześniejszym poglądom, glony nie zawierają witaminy B12, tylko jej analog strukturalny, który w przypadku człowieka jest nieprzyswajalny i może utrudniać wchłanianie właściwej witaminy.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Ciekawostki na temat witaminy B12 takie w stylu: witamina B12 występuje, w niewielkich ilościach, w deszczu

Ciekawostki na temat witaminy B12 takie w stylu: witamina B12 występuje, w niewielkich ilościach, w deszczu...

Żywienie człowieka

Witaminy

Witaminy

Witaminy są związkami organicznymi, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć (lub w niewielkiej ilości, w przewodzie pokarmowym, dzięki specyficznej florze bakteryjnej), muszą one być dostarczone wraz z pożywieniem w ...

Biologia

Witaminy w zyciu codziennym

W wyniku choroby, powstalej z powodu braku fosforu i wapnia, kosci ulegaja znieksztalceniu i oslabieniu, wykrzywiaja sie pod wplywem ciezaru ciala szybko rosnacego dziecka. Kosci i nadgarstki staja sie powiekszone, klatka piersiowa zaczyna przypomin...

Biologia

Witaminy

WITAMINY – substancje katalizujące rozmaite przemiany w ustroju , zbliżone w swych właściwościach do enzymów i hormonów. Pochodzą głównie z pożywienia , niektóre syntetyzowane są przez bakterie przewodu pokarmowego. Dzieli się je na ...

Biologia

Zioła i witaminy- album

Ziółka są swojskie. Można je spotkać w lesie i na łące, posadzić w ogródku, obserwować jak rosną, rozwijają się, kwitną i owocują. Naturalne zioła nie zastąpią tysięcy niezbędnych leków, noża chirurga, a także nie zastąpią l...