Liście sałaty są cennym źródłem witaminy E, która hamuje proces starzenia się skóry. Napisz, dlaczego do surówek i sałatek zawierających liście roślin zielonych powinno się dodawać odrobinę oliwy.

Liście sałaty są cennym źródłem witaminy E, która hamuje proces starzenia się skóry. Napisz, dlaczego do surówek i sałatek zawierających liście roślin zielonych powinno się dodawać odrobinę oliwy.
Odpowiedź

Ponieważ witamina E rozpuszcza się w tłuszczach w ten sposób szybcie zostanie wchłonięta do organizmu (będzie prościej schematem): a) z dodatkiem oliwyliście: sałaty + oliwa -> oliwa z witaminą E -> witamina E z pożywieniem trafia do zołądka -> wchłaniata zostaje bezpośrednio do organizmu  * w olejach, pieczywach pełnoziarnistych i zielonych warzywach jest dużo witaminy E b) bez dodatku oliwy: sałata z pożywieniem -> trawienie porarmu, wydobycie witamin -> rozpuszcznie w tłuszczach -> podowne wydobycie -> wchłonięcie witami  również po to aby było ona smaczniejsza i żeby nie była taka sucha 

Dodaj swoją odpowiedź
Chemia

Liście sałaty są cennym źródłem witaminy E , która hamuje proces starzenia się skóry . Napisz dlaczego do surówek i sałatek zawierających liście roślin zielonych powinno się dodawać odrobinę oliwy .  

Liście sałaty są cennym źródłem witaminy E , która hamuje proces starzenia się skóry . Napisz dlaczego do surówek i sałatek zawierających liście roślin zielonych powinno się dodawać odrobinę oliwy .  ...