Skąd się biorą "dziury"w cieście?

Skąd się biorą "dziury"w cieście?
Odpowiedź

"dziury" w cieście są wynikiem działania NaHCO3 (proszek do pieczenia), w wysokiej temperaturze uwalniane są pęcherzyki gazu [tlenek węgla (II)], który  spulchnia ciasto, powodując charakterystyczne "dziury"

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Skąd się biorą dziury w cieście

Skąd się biorą dziury w cieście...

Biologia

Skąd się biorą dziury w pieczonym chlebie lub cieście?

Skąd się biorą dziury w pieczonym chlebie lub cieście?...

Biologia

1.Wyjaśnij sposób odżywiania się drożdży,oraz oddychania drożdży 2.drożdże nazywamy saprofitami ponieważ.... 3.wyjaśnij skąd się biorą w cieście dziury? 4.do czego człowiek wykorzystuje drożdże?

1.Wyjaśnij sposób odżywiania się drożdży,oraz oddychania drożdży 2.drożdże nazywamy saprofitami ponieważ.... 3.wyjaśnij skąd się biorą w cieście dziury? 4.do czego człowiek wykorzystuje drożdże?...

Biologia

skąd biorą się dziury w cieście

skąd biorą się dziury w cieście...

Chemia

Skąd biorą się dziury w cieście?

Skąd biorą się dziury w cieście?...