1 dojrzewanie śmietanki Dojrzewanie śmietanki odbywa się poprzez przetrzymywanie śmietanki w obniżonej temperaturze. Ma to na celu nabranie przez kuleczki tłuszczu sprężystości i powoduje zagęszczenie śmietanki. 2. zakwaszanie śmietanki Zakwaszane śmietanki ma na celu nadanie smaku i aromatu, zakwaszanie śmietanki odbywa się w masielnicach – w ruchu masielnicy kuleczki tłuszczu skupiają się łącząc w bryłki masła 3. zmaślenie śmietanki i oddzielenie masła Po zmaśleniu śmietanki następuje oddzielenie masła od maślanki a następnie płukanie masła 4. Pakowanie Masło jest pakowane w detaliczne opakowania pergaminowe powleczone folia aluminiową po 250 g. A następnie w kartony (w każdy karton wchodzi 20 kg masła)
Proces produkcyjny: -wyprudukowanie śmietanki, -pasteryzowanie śmietanki, pozbycie się gazów i oziębianie, -dodatek zakwasku i barwnika, -dojrzewanie śmietanki zarówno pod względem fizycznym jak i biologicznym, -przygotowanie śmietany, -proces zmaślenia, -wyrobienie masła -solanie masła( w masłach solnych), -nadanie kształtu oraz pakowanie w dogodnych poręcznych opakowaniach.
POMOCY!!! na jutro muszę napisać : współczesne sposoby wytwarzania masła.... i przedstawić proces technologi POMOCY!!!
POMOCY!!! na jutro muszę napisać : współczesne sposoby wytwarzania masła.... i przedstawić proces technologi POMOCY!!!...