Charakterystyka bakterii i wirusów  oraz ich znaczenie w przyrodzie i gospodarce człowieka 

Charakterystyka bakterii i wirusów  oraz ich znaczenie w przyrodzie i gospodarce człowieka 
Odpowiedź

Bakterie są najmniejszymi sposród wszystkich organizmów, są jednokomórkowe, a ich komórki mają bardzo prostą budowę. Żyją wszędzie, ponieważ potrafią przystosować się do każdych warunków oraz potrafią szybko się rozmnazać, to sprawia, że odgrywają znaczącą rolę w przyrodzie. Zasiedlają środowiska pozbawione życia. Jako pierwsze pojawiają się w miejscach, gdzie życie jest odbudowywane na nowo, na przykład po erupcji wulkanu, pożarze lasu. Wykorzystuje się je w przemyśle spozywczym do sporządzania serów, kefirów, jogurtów oraz kiszonych warzyw, ogurków czy kapusty. Pełnią ważną rolę w oczyszczaniu środowiska, ponieważ rozkładają szczątki organizmów na substancje proste. Sole mineralne powstające na skutek tego procesu użyźniają gleby, co umozliwia roślinom wzrost. Wirusy są bezkomórkowe, składają się z materiału genetycznego zamnkniętego w otoczce białkowej, zwanej kapsydem. Wirusów nie zaliczamy do organizmów, ponieważ poza komórką żywiciela nie wykazują żadnych oznak życia. Uaktywniają się one dopiero po znalezieniu odpowiedniego żywiciela. W jego komórkach wirusy bardzo szybko się rozmnażają. W jednej komórce mogą namnozyć się tysiące wirusów, które nastepnie atakuja inne komórki. Wirusy powodują wiele chorób, do najbardziej znanych występujących u człowieka są: ospa wietrzna, AIDS, grypa, zółtaczka, różyczka.

bakterie - sa to organizmy jednokomorkowe . pokrywa je sluz zabezpieczajacy przed wyschnieciem . Komorki bakterii sa bezjadrowe . Niektore maja rzeski sluzace do poruszania sie . Bakterie mozna spotkac wszedzie . Moga zyc w niskich i wysokich temperaturach , przetrwac w palacym sloncu oraz w wysokiej i niskiej zawartosci tlenu w powietrzu . Mikroskopijne rozmiary umozliwiaja im przenoszenie sie z pradami powietrza . ZNACZENIE :  wykorzystuje sie je w przemysle spozywczym do sporzadzania serow , kefirow , jogurtow oraz kiszonych warzyw . rozkladaja szczatki organizmow na substance proste . Sole mineralne powstajace na skutek tego procesu uzyzniaja gleby. Niektore bakterie wytwarzaja toksyny, wywoluja prosesy gnilne oraz wywoluja choroby . wirusy to bezkomorkowe formy , ktore skladaja sie z materialu genetycznego zamknietego w otoczce bialkowej ZNACZENIE ; do znacznych chorob wirusowych wystepujacych u czlowieka naleza miedzy innymi : ospa wietrzna , grypa , rozyczka , zoltaczka i AIDS

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Rola mikroorganizmów w przyrodzie i dla człowieka.

Mikroorganizmy to ogólna nazwa organizmów o mikroskopijnej wielkości,do których należą wszystkie bakterie i zbliżone do nich organizmy,pierwotniaki,wirusy,liczne glony oraz niektóre grzyby. Zamieszkują wszystkie środowiska, a w niektórych...

Biologia

Charakterystyka i podział głównych grup drobnoustrojów

Drobnoustrojami, czyli mikroorganizmami nazywamy formy żywe, niewidoczne gołym okiem. Organizmy jednokomórkowe (mikroskopijnej wielkości, mierzonej w mikrometrach), do których zalicza się:
1. Wirusy - Virales,
2. Bakterie - Bacteria, ...

Biologia

Wybrane zagadnienia z Botanikii i Zoologii

BOTANIKA

1) WYBRANE DZIEDZINY NAUK BIOLOGICZNYCH I ICH ZWIĄZEK Z INNYMI DYSCYPLINAMI PRZYRODNICZYMI.
-BIOLOGIA- jest nauką o żywych organizmach, ich pochodzeniu, rozwoju, funkcjach życiowych i współzależności z innymi organizmam...

Biologia

Zagadnienia na maturę ustną z biologii

1. Komórka:
a) Budowa chemiczna (pierwiastki, części organiczne, nieorganiczne, rola wody)
b)Budowa przestrzenna
* Omów składniki nieplazmatyczne komórki
* Porównaj komórkę roślinną i zwierzęcą
* Porównaj komórk...

Hydrologia i hydrogeologia

Zanieczyszczenia wód


Zanieczyszczenia i ochrona wód


1. Obieg wody w przyrodzie- cykl hydrologiczny

Woda jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych związków chemicznych na Ziemi, a zarazem związkiem podstawowym, decydującym o życiu or...