* peklowanie ( nacieranie mięsa przyprawami min. solą) * suszenie * mrożenie * pasteryzacja * wędzenie * kiszenie * cukrzenie * solenie
obróbka cieplna przetrwalniki suszenie chłodzenie lub mrożenie liofilizacja peklowanie zakwaszanie zwiększanie ciśnienia osmotycznego konserwowanego materiału prowadzi do wypływania wody z komórek mikroorganizmów, ich plazmolizy solenie – dodanie dużej ilości soli (18%); w celu konserwacji soli się głównie mięso oraz ryby. cukrzenie dodanie alkoholu – alkohol etylowy tyndalizacja sterylizacja wędzenie dodanie konserwantów; konserwanty takie jak benzoesan sodu sterylizacja radiacyjna zastosowanie wysokich ciśnień rzędu kilkaset MPa. stosowanie ultradźwięków, metoda obecnie znajdująca się w fazie testów. Myślę że pomogłam Licze na Naj :)
Nawyki żywieniowe i ich konsekwencje zdrowotne
Jedzenie jest częścią naszego życia, w związku z tym powinno dostarczać nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale i przyjemności. Wybór właściwych produktów w naszej codziennej diecie ma ogromne znaczenie dla zapewnienia zdrowi...
Zagrożenie promieniowaniem
Promieniowaniem nazywamy zjawisko polegające na wysyłaniu i przekazywaniu energii na odległość. Energia ta może być wysyłana w postaci: cząstek (promieniowanie korpuskularne), światła (fotony), ciepła (promieniowanie cieplne)...
Elementy radiologii i ochrona zdrowia przed promieniowaniem.
Promieniowaniem nazywamy zjawisko polegające na wysyłaniu i przekazywaniu energii na odległość. Energia ta może być wysyłana w postaci:
· cząstek (promieniowanie korpuskularne),
· światła (fotony),
· ciepła (promieniowan...
Elementy radiologii i ochrona zdrowia przed promieniowaniem.
Promieniowaniem nazywamy zjawisko polegające na wysyłaniu i przekazywaniu energii na odległość. Energia ta może być wysyłana w postaci:
· cząstek (promieniowanie korpuskularne),
· światła (fotony),
· ciepła (promieniowan...
Alternatywne rolnictwo
Przechodzenie z metod rolnictwa tradycyjnego na metody systemów rolnictwa ekologicznego. Rola szczepionek mikrobiologicznych oraz nawozów biologicznych.
W 1980 Departament Rolnictwa USA opublikował dokument zatytułowany „Ocena sy...