praktyczne wykorzystania fermentacji etanolowej: są w niewielkim stopniu przydatne do fermentacji winiarskiej Fermentacja mlekowa -Bakterie mlekowe biorą także udział przy kwaszeniu kapusty, ogórków -wykorzystywane w przemyśle mięsnym ,ważywnym ,mleczarskim ,piekarskim -W przemyśle piekarskim są składnikiem zakwasów chlebowych -kształtują także zapach, barwę, Fermentacja octowa jest podstawowym procesem w przemysłowej produkcji octu. Fermentacja metanowa jest to biologiczny proces rozkładu substancji organicznych Fermentacja masłowa ma zdolność do rozkładu wielocukrów na cukry proste, a więc m.in. rozkładają skrobia ,pektyny ,dekstryny i itp. no wiesz
fermentację można wykorzystać w gastronomii np. robienia ogórków kiszonych, niektórych rodzai serów(francuzi głównie z tego słyną)ale również, do zachodzenia niektórych reakcji chemicznych
Inżynieria genetyczna
Inżynieria genetyczna
Inżynieria genetyczna jest stosunkowo nawą gałęzią nauk, czasem myląco zwana nową biotechnologią, w celu upodobnienia jej do nauki wykorzystującej od wieków żywe organizmy w procesie produkcji, jak np. wyk...