mikroskładniki i makroskładniki

mikroskładniki i makroskładniki
Odpowiedź

makro : tlen, wodór, węgiel, azot, fosfor, siarka, potas, wapń, magnez, chlor mikro : miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk, bor, kobalt, jod, fluor Mam nadzieję że pomogłam ;p

Mikroskładniki to składniki których w organizmie Makroskładniki (wapń, fosfor, potas, magnez, chlor, siarka, sód) mikroskładniki (żelazo, cynk, miedź, molibden, jod, mangan, kobalt, fluor, selen, chrom) Mianem makroelementów (makrominerałów) określa się pierwiastki, których dobowe zapotrzebowanie w diecie człowieka przekracza 100 mg na dobę. Niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmów. Mikroelementy, mikroskładniki, pierwiastki śladowe - pierwiastki chemiczne występujące w bardzo małych (śladowych) ilościach w organizmach roślinnych i zwierzęcych. U ludzi zapotrzebowanie na te pierwiastki wynosi poniżej 100 mg na  Niedobór lub nadmiar tych pierwiastków może prowadzić do zaburzeń fizjologicznych. 

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Na już!! Bardzo proszę o podanie produktów spożywczych, które posiadają a) mikroskładniki b)makroskładniki

Na już!! Bardzo proszę o podanie produktów spożywczych, które posiadają a) mikroskładniki b)makroskładniki...

Biologia

Na podstawie dostępnych Ci źródeł napisz, jakie mikroskładniki lub makroskładniki występują w wymienionych produktach pokarmowych.   a. mleko i jego przetwory b. groch, fasola, szpinak, ziemniaki c. mięso, wątroba, jaja    

Na podstawie dostępnych Ci źródeł napisz, jakie mikroskładniki lub makroskładniki występują w wymienionych produktach pokarmowych.   a. mleko i jego przetwory b. groch, fasola, szpinak, ziemniaki c. mięso, wątroba, jaja    ...

Biologia

Jakie mikroskładniki i makroskładniki występują w :   a) mleku i jego przetworach b) grochu fasoliszpinaku, ziemniakach c) mięsie, wątrobie, jajach

Jakie mikroskładniki i makroskładniki występują w :   a) mleku i jego przetworach b) grochu fasoliszpinaku, ziemniakach c) mięsie, wątrobie, jajach...

Chemia

Podstawowe składniki pokarmowe

Podstawowymi składnikami pokarmowymi ludzi i zwierząt są: białka, cukry, tłuszcze, sole mineralne, witaminy i woda.
BIAŁKA są związkami organicznymi zbusowanymi z węgla, wogoru, tlenu, aztu i siarki (związki te zaliczają się do MAKRO...

Biologia

Wypisz : 3 witaminy , nazwy i ich funkcje 3 mikroskładniki , nazwy i ich funkcje 3 makroskładniki , nazwy i ich funkcje

Wypisz : 3 witaminy , nazwy i ich funkcje 3 mikroskładniki , nazwy i ich funkcje 3 makroskładniki , nazwy i ich funkcje...