Metabolizm

Metabolizm- to wszystkie zachodzące w kom reakcje chemiczne. Warunkiem życia kom jest przemiana materii i tworzące się związki przemiany energetycznej. Metabolizm nie zawsze przebiega tak samo. Procesy katabolizmu i anabolizmu zachodzą równocześnie, choć w różnych strukturach kom. Produktem przemiany metabolizmu jest wydalana energia, która jest niezbędna do dalszego funkcjonowania.

ANABOLIZM – to wszystkie reakcje syntez związków bardziej złożonych z prostszych, wymagające dostarczenia energii. Energia dostarczana do przemian umożliwia zmianę poziomu energetycznego związków w czasie procesu chemicznego. Powstający produkt reakcji zawiera więcej energii od substratów. Dostarczona energia zostaje związana w postaci wiązań chemicznych. Do tej grupy przemian zaliczamy reakcje biosyntezy białek, lipidów, kwasów tłuszczowych i innych złożonych związków organicznych. U roślin zawierających barwniki oraz bakterii purpurowych i zielonych zachodzi wiązanie CO2 i wbudowanie go w związki organiczne zachodzące w procesie fotosyntezy. W produktach reakcji zachodzących podczas fotosyntezy następuje nagromadzenie dużej ilości energii.
Np.: fotosynteza, synteza lipidów.

KATABOLIZM – to zespół procesów chemicznych, w czasie których następuje obniżanie poziomu energetycznego substratów na skutek ich rozkładu na związki pros6tsze z wydzieleniem energii. Uwolniona energia wyzwala się podczas rozrywania wiązań zawartych w wysokoenergetycznych substratach. Podstawowym procesem katabolitycznym jest oddychanie (utlenianie biologiczne). W procesie tym energia zawarta w węglowodanach lub innych związkach organicznych uwalnia się, a powstające drobnocząsteczkowe produkty,
np.: CO2, H2O, są znów na niskim poziomie energetycznym.
Np.: oddychanie, hydroliza makrocząsteczek.
Enzymy- są to wielocząsteczkowe białka działające jak katalizatory, przeprowadzają wszelkie przemiany chem w organizmie. Przyspieszają one i ułatwiają zachodzące w kom reakcje, obniżają energię aktywacji. Enzym sam nie ulega przemianie składa się z części białkowej apoenzym i części niebiałkowej zw. kofaktor.
Rodz enzymów- zawarty w ślinie(amylaza ślinowa); w skład soku trzustkowego wchodzą 3 gr enzymów, które hydrolizują białka, węglowodany i tłuszcze. Proteazy(wszystkie enzymy): trypsyna i eretrypsyna, amelaza trzustkowa(diastaza),lipaza. Hydrolazy- enzymy, które rozpuszczają substrat na 2 cząst z przyłączenia wody
Cykl Krebsa- cykl kw cytrynowego. Enzymy odgrywają b ważną rolę w utlenianiu skrobi i cukru. Dzięki temu kom otrzymuje dużą ilość energi. Ostatecznym produktem utleniania jest CO2 i H20. Skrobia hydrolizowana jest do glukozy, ta z kolei ulega rozkładowi do kw mlekowego lub, kw pirogronowego. Z kolei kw pro gronowy w cyklu kw cytrynowego, czyli cyklu KREBSA do ostatecznego produktu Co2 i H2O. W procesie tym wytwarza się duża ilość energi, z APT i tworzy się ATP. Tworzenie wysoko energetycznego ATP odbywa się przy udziale fosforu i tlenu.
W procesie polegającym na usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów. H20 odgrywa dużą rolę. Woda wydala z organizmu szkodliwe produkty poprzez proces oddychania, pocenia i przez drogi moczowe np.: nadmiar kw moczowego. Roztwór hipertoniczny- jego stężenie jest większe w soku kom.

Fotosynteza jest procesem zachodzącym u roślin zielonych oraz nielicznych bakterii (zielone, purpurowe). Fotosynteza przebiega w dwóch etapach, tzw. fazach na terenie chloroplastów. Chloroplasty zawierają grana, które utworzone są z tylakoidów zawierających barwniki czynne fotosyntetycznie. Barwnikami tymi są: chlorofil a, b oraz barwniki pomocnicze: karoten i ksantofil. Chlorofil, jako układ porfiryny, zawiera cztery połączone ze sobą pierścienie pirolowe, które łączy centralnie ułożony atom magnezu. W pierścieniu chlorofilowym występują naprzemienne wiązania pojedyncze i podwójne, które tworzą układ rezonansowy. Układ taki zawiera ruchliwe elektrony. Elektrony te nie są związane z poszczególnymi wiązaniami lub atomami, lecz z układem jako całością. Mogą przemieszczać się elektrony zewnętrzne bez przesunięć atomów wewnątrz cząsteczek.
I faza fotosyntezy to Faza Jasna. Jest to faza świetlna, która zachodzi na terenie gran chloroplastów. W czasie fazy jasnej zachodzą dwa procesy: fosforylacja fotosyntetyczna i fotoliza wody. Ich przebieg jest następujący. Chlorofil i barwniki pomocnicze są ułożone w sposób uporządkowany, tworząc układy antenowe, nazywane fotosystemami. U roślin wyższych występuje:
• fotosystem I - zbudowany z chlorofilu a; nazywany jest P700, ponieważ absorbuje promieniowanie o długości fali 700 nanometrów
• fotosystem II - zbudowany z chlorofilu, tzw. P680, ponieważ pochłania promieniowanie o długości 680 nanometrów.
W chlorofil występujący w fotosystemach uderzają kwanty światła, powodując wybicie elektronu. Wybity z określoną siłą elektron wędruje przez kolejne przenośniki elektronów. W fotosyntezie I elektron przechodzi przez ferredoksyna i NADP+, który ulega redukcji. Z fotosystemu II elektrony przechodzą przez plastochinon, cytochromy, plastocyjaninę, docierając do "dziury po elektrodzie" w fotosystemie I. Z przepływem elektronów sprzężona jest synteza ATP - proces fosforylacji fotosyntetycznej. Powstałe "dziury po elektronach" w fotosystemie II są wypełniane przez elektrony pochodzące z wody, która ulega rozpadowi (fotoliza).
H2O = H+ + OH-
OH- = 1/2 O2 + H+ + 2e-
Produktami fazy jasnej są:
• NADPH + H+ (uwodorowana postać fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego),
• ATP (adenozynotrifosforan),
• tlen dyfundujący do atmosfery
NADPH + H+ i ATP tworzą tzw. siłę asymilacyjną, wykorzystywaną w kolejnych etapach fotosyntezy.
II faza fotosyntezy to Faza Ciemna. Przebiega ona na terenie stromy chloroplastów, nazywana jest cyklem Calvina. W tej fazie wyróżniamy 3 etapy. Pierwszy to karboksylacja, rozpoczynająca się od wzbogacenia energetycznego rybulozo-5-fosforanu (łączy się z ATP tworząc rybulozo-1,5-difosforan, tzw. rybulozę), który staje się akceptorem CO2. W wyniku połączenia rybulozy z CO2 powstaje nietrwały 6-węglowy związek, szybko rozpadający się na dwie cząsteczki kwasu 3-fosfoglicerynowego. Kolejnym etapem jest redukcja. W tym etapie, przy wykorzystaniu siły asymilacyjnej z fazy jasnej (ATP, NADH + H+), przeprowadzana jest redukcja kwasu 3-fosfoglicerynowego do aldehydu 3-fosfoglicerynowego, który jest pierwszym produktem fotosyntezy (pokarmem). Cząsteczki aldehydu są wykorzystywane w dalszym procesie do tworzenia: cukrów, białek, lipidów oraz do trzeciego etapu fazy ciemnej, tzw. regeneracji. W tej fazie regenerowany jest akceptor CO2 umożliwiający rozpoczęcie cyklu Calvina.

1. Cząsteczki CO2 są wychwytywane przez RuBP i powstaje nietrwały związek pośredni, rozpadający się natychmiast na 2 części PGA.
2. PGA zostaje ufosforyzowany kosztem ATP: proton (H+) i elektrony, otrzymane z NADPH prowadzą do powstania PGAL.
3. W wyniku serii reakcji PGAL ulegają wewnątrzcząsteczkowym przegrupowaniom
i powstają nowe cząsteczki RuBP i cukier.
Produktem fazy ciemnej jest:
• aldehyd 3-fosfoglicerynowy (3-węglowy pokarm).
W zależności od sposobu asymilacji węgla, dzielimy rośliny na:
• rośliny typu C3 - typ ten obejmuje większość roślin, zwłaszcza rośliny strefy umiarkowanej. Pierwszym produktem pokarmowym w fotosyntezie jest trioza (związek trójwęglowy);
• rośliny typu C4 - wśród poznanych gatunków to tropikalne trawy, kukurydza, trzcina cukrowa. U tych roślin pierwszym produktem pokarmowym jest związek czterowęglowy, a proces asymilacji CO2 odbywa się w dwóch etapach. Rośliny te charakteryzują się dużą produktywnością;
• rośliny typu kwasowego - to rośliny pustynne, posiadające zdolność asymilacji CO2 w ciągu nocy oraz tworzenia kwasów organicznych, które podlegają dalszym przekształceniom w ciągu dnia.
Na przebieg procesu fotosyntezy ma wpływ wiele czynników:
• ilość światła;
• prawidłowa budowa chloroplastów;
• odpowiednia ilość chlorofilu;
• stężenie CO2;
• obecność i aktywność enzymów;
• obecność wody i soli mineralnych;
• odpowiednia temperatura.
Proces fotosyntezy nazwano najważniejszym procesem na Ziemi, ponieważ w tym procesie:
• następuje przekształcenie energii słonecznej w energię chemiczną;
• produkowane są związki organiczne (pokarm dla roślin, a następnie zwierząt) z prostych związków nieorganicznych;
• powstaje tlen dyfundujący do atmosfery.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

dlaczego metabolizm nagiego cdlaczego metabolizm nagiego człowieka wzrasta, kiedy temperatura otoczenia jest niskazłowieka wzrasta, kiedy temperatura otoczenia jest niska

dlaczego metabolizm nagiego cdlaczego metabolizm nagiego człowieka wzrasta, kiedy temperatura otoczenia jest niskazłowieka wzrasta, kiedy temperatura otoczenia jest niska...

Biologia

Cukrowce, składniki pokarmowe, przemiana materi i metabolizm - ściąga

Cukrowce (węglowodany) - zbudowane z trzech pierwiastków C,O,H.

Obok tłuszczów główny materiał energetyczny.

Cukrowce C. porste C. złożone glukoza dwucukry wielocukry fruktoza sacharoza skrobia glikogen celuzloza chityna...

Biologia

Metabolizm, anabolizm, katabolizm - przykłady

METABOLIZM – (przemiana materii i energii) całość procesów biochemicznych zachodzących w komórce, którym towarzyszą przemiany energetyczne.

ANABOLIZM – to wszystkie reakcje syntez związków bardziej złożonych z prostszych, w...

Biologia

Metabolizm, cykl krebsa, osmoza itd

Metabolizm to wszystkie zachodzące w kom reakcje chemiczne. Warunkiem życia kom jest przemiana materii i tworzące się związki przemiany energetycznej. Metabolizm nie zawsze przebiega tak samo. Procesy katabolizmu i anabolizmu zachodzą równocz...

Biologia

Białka, tłuszcze, węglowodany, metabolizm, witaminy - ściąga

BIAŁKA


1. Białka człowieka są zbudowane z 20 różnych aminokwasów, które łącząc się ze sobą tworzą długie łańcuchy. Kolejność aminokwasów w łańcuchu danego białka jest ściśle określona przez sekwencje nukleotyd�...