- przyjazny dla środowiska - produkcja zdrowej,niemodyfikowanej żywności - aktywizacja biologiczna (odnowa) - liczniejsze stosowanie nawozów naturalnych, a tym samym odbieganie od chemizacji rolnictwa, które przyczyniają się do degradacji środowiska przyrodniczego - pozwala przetrwać wielu gatunkom - pozwala zmniejszyć bezrobocie, ponieważ w takim rolnictwie dochodzi do redukcji maszyn i narzędzi, które szkodzą środowisku
Wymień negatywne skutki rozwoju rolnictwa ekologicznego.
Wymień negatywne skutki rozwoju rolnictwa ekologicznego....
Rolnictwo ekologiczne- nadzieja czy utopia?
ROLNICTWO EKOLOGICZNE- nadzieja czy utopia?
Podział rolnictwa :
I - Konwencjonalne II – Ekologiczne
• Ekstensywne – tradycyjne Biologiczne
• Intensywne – uprzemysłowione Organiczno-biologiczne
• Proekologiczne Bio...
Zdrowa Żywność
To co jemy ma ogromy wpływ na nasze zdrowie. Nasze przyzwyczajenia żywieniowe nie zawsze odpowiadają potrzebom naszego organizmu. Najczęściej jemy szybko i "byle jak". Nie zwracamy uwagi na wartości odżywcze, jakie nam są potrzebne...
Geografia ekonomiczna
Co to jest system?
FAKTOGRAFIA – konkretne, jednostkowe dane statystyczne, zjawiska gospodarcze przeniesione na liczby.
PRAWIDŁOWOŚĆ ROZWOJU GOSPODARCZEGO – w przestrzeni analiza przyczyn ich terytorialnego rozmieszczenia, u...
Alternatywne rolnictwo
Przechodzenie z metod rolnictwa tradycyjnego na metody systemów rolnictwa ekologicznego. Rola szczepionek mikrobiologicznych oraz nawozów biologicznych.
W 1980 Departament Rolnictwa USA opublikował dokument zatytułowany „Ocena sy...