Ciasta zarabiane na stolnicy.

1.Asortyment ciasta zarabianych na stolnicy:
a)kluski krajane
b)makarony
c)łazanki
d)zacierki
e)pierogi

2.Surowce podstawowe:
a)mąka pszenna oraz płyn (woda,mleko lub jaja);ciasta te można wyrabiać z dodatkiem wody
gdyż duża ilość glutenu nadaje ciastu sprężystość i zapobiega rozgotowaniu

3.Asortyment potraw z ciasta wyrabianego na stolnicy:
a)zacierka skubana
b)zacierka siekana
c)zacierka tarta
d)łazanki

-ciasto pierogowe (pierogi z:kapustą,mięsem)
-uszka
I sposób:produkowane z ciasta pierogowego kraje się je w kwadraty o boku 3cm i nakłada
nadzienie i składa po przekątnej,mocno zlepia a następnie łączy na przeciwległe boki
II sposób:wykrajać kółka,zlepić identycznie jak pierogi i końcówki zlepić razem
-kołduny
I sposób:nadzienie należy uformować w gałki wielkości orzecha laskowego,zawinąć w ciasto
i dobrze skleić,specjalną foremką należy wycinać pierożki
-kluski krajane:dodatek do wszelkich zup

Dodaj swoją odpowiedź