[latex]a)\\ ( frac{1}{3} ) ^{-3} =3^3=27\\b) \\4 ^{ frac{1}{3} } :(2 ) ^{- frac{2}{3} }= (2^2) ^{ frac{1}{3} } :(2 ) ^{ - frac{2}{3} } = 2 ^{ frac{2}{3} } :(2 ) ^{ - frac{2}{3} } = 2^{frac{2}{3}+frac{2}{3}}= 2^{frac{4}{3}}=sqrt[3]{2^4}=sqrt[3]{16}=\\=sqrt[3]{8*2}=2sqrt{2}[/latex] [latex]c) \\( frac{1}{3} sqrt[3]{3} ) ^{3} = ( frac{1}{3})^3*( sqrt[3]{3} ) ^{3} =frac{1}{27}*3=frac{1}{9}[/latex]
Oblicz wartość wyrażenia 2sinαcosα, wiedząc, że sin⁴α+cos⁴α = [latex] frac{337}{625} [/latex] i α jest kątem ostrym. Sinus kąta ostrego o mierze α jest równy [latex] frac{1}{2} sqrt{2+ sqrt{3} } [/latex] . Oblicz tgα
Oblicz wartość wyrażenia 2sinαcosα, wiedząc, że sin⁴α+cos⁴α = [latex] frac{337}{625} [/latex] i α jest kątem ostrym. Sinus kąta ostrego o mierze α jest równy [latex] frac{1}{2} sqrt{2+ sqrt{3} } [/latex] . Oblicz tgα...
Zad 1 Oblicz wartość wyrażenia [latex] sqrt[3]{} frac{1}{27} [/latex] ·[latex] sqrt{1,69} [/latex] Zad 2 zapisz wyrażenie [latex] a^{18} [/latex]÷([latex] a^{} [/latex]·[latex] a^{6} [/latex]) w postaci potęgi .
Zad 1 Oblicz wartość wyrażenia [latex] sqrt[3]{} frac{1}{27} [/latex] ·[latex] sqrt{1,69} [/latex] Zad 2 zapisz wyrażenie [latex] a^{18} [/latex]÷([latex] a^{} [/latex]·[latex] a^{6} [/latex]) w postaci potęgi ....
Oblicz wartość wyrażenia: [latex] sqrt{1 frac{3}{9} } [/latex] - [latex] 3^{0} [/latex] * [latex](- frac{1}{3} ) ^{2} [/latex]
Oblicz wartość wyrażenia: [latex] sqrt{1 frac{3}{9} } [/latex] - [latex] 3^{0} [/latex] * [latex](- frac{1}{3} ) ^{2} [/latex]...
1. Oblicz wartość wyrażenia: [latex] frac{ 5^{13}: ( 5^{6} * 5^{2}) }{ 5^{3} } [/latex] 2.Oblicz: [latex] sqrt{64} - sqrt[3]{-125} =[/latex] [latex] sqrt{ frac{1}{25} } + frac{ sqrt{36} }{3} [/latex] [latex] sqrt[3]{9 *sqrt{9} } [/latex] [latex]
1. Oblicz wartość wyrażenia: [latex] frac{ 5^{13}: ( 5^{6} * 5^{2}) }{ 5^{3} } [/latex] 2.Oblicz: [latex] sqrt{64} - sqrt[3]{-125} =[/latex] [latex] sqrt{ frac{1}{25} } + frac{ sqrt{36} }{3} [/latex] [latex] sqrt[3]{9 *sqrt{9} } [/latex] ...
Oblicz wartość wyrażenia (rozpisz): ([latex] sqrt{6 frac{1}{4} } [/latex]-3[latex] frac{1}{2} [/latex])*[latex] sqrt[3]{27} [/latex]:[latex] sqrt{25} [/latex] Prosze wejdźcie bo to jest dobrze zapisane.
Oblicz wartość wyrażenia (rozpisz): ([latex] sqrt{6 frac{1}{4} } [/latex]-3[latex] frac{1}{2} [/latex])*[latex] sqrt[3]{27} [/latex]:[latex] sqrt{25} [/latex] Prosze wejdźcie bo to jest dobrze zapisane....
Oblicz wartość wyrażenia, dla x=[latex]4+ sqrt{2} [/latex]: [latex] frac{ sqrt{4x^2-4x+1} }{2x-1} + frac{ sqrt{16x^2+8x^3+x^4} }{4x^2+16x} [/latex]
Oblicz wartość wyrażenia, dla x=[latex]4+ sqrt{2} [/latex]: [latex] frac{ sqrt{4x^2-4x+1} }{2x-1} + frac{ sqrt{16x^2+8x^3+x^4} }{4x^2+16x} [/latex]...