Maszyna "Wilk"- wiadomości ogólne
Wiadomości ogólne o wilku:
Wilki są urządzeniami przeznaczonymi do mielenia wszelkich produktów ( mięso, słonina, chleb itp.) na klopsiki, kiełbaski, hamburgery itp. Swoją konstrukcją przypominają domowe maszynki do mielenia mięsa. Są to urządzenia, w których występują ruchome części robocze, dlatego osoba obsługująca musi być świadoma zagrożenia, jakie niesie to ze sobą. Każde niedostosowanie się do zasad BHP może skończyć się wypadkiem.
Obsługa wilka:
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY DLA OBSŁUGI WILKA
WARUNKI DOPUSZCZENIA PRACOWNIKA DO PRACY
ukończone 18 lat ( młodociany w ramach praktycznej nauki zawodu pod nadzorem instruktora)
- ukończona co najmniej szkołę zawodową w danej specjalności lub inne uprawnienia do wykonywania zawodu
- zaliczenie odpowiedniego instruktażu: zawodowego, przeszkolenia bhp i p.poż., zapoznanie się z instrukcjami obsługi
- stan zdrowia odpowiedni do wykonywanej pracy potwierdzony świadectwem wydanym przez uprawnionego lekarza
- ubrany w odzież roboczą przewidzianą dla danego stanowiska w zakładowej tabeli norm odzieży roboczej
- przy obsłudze urządzeń nie można pracować w odzieży z luźnymi (zwisającymi) częściami jak np. luźno zakończone rękawy, krawaty, szaliki poły, oraz bez nakryć głowy okrywających włosy, noszenia biżuterii i ręcznych zegarków oraz przystępowania do pracy z długimi, polakierowanymi lub naklejonymi paznokciami u rąk.
Pracownicy z uszkodzonym naskórkiem rąk nie powinni być dopuszczeni do pracy wymagającej bezpośredniej styczności z przetwarzanym surowcem, półproduktem i produktem.
CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY
- przygotować urządzenia pomocnicze do składowania materiałów, przyrządów, narzędzi i odpadów
- dokładnie zapoznać się z dokumentacją wykonawczą i instrukcją obsługi urządzeń
- zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności
- sprawdzić stan: zabezpieczeń gumowych przycisków sterowniczych, naprężenia pasków klinowych (lub łańcuchów), poziomu oleju w przekładni, ostrzy narzędzi, stopień czystości maszyny (umyć gorącą wodą) i sprzętu pomocniczego zamontować narzędzia tnące - wg kolejności: szarpak, nóż, sito, i o mniejszym oczku nóż ,sito
- sprawdzić stan techniczny oświetlenia stanowiska, a w szczególności stan instalacji elektrycznej
- przygotować odbiornik farszu
- przed uruchomieniem urządzeń do rozdrabniania mięsa pracownik powinien sprawdzić, czy kosz zasypowy jest pusty
PRACOWNIK URUCHAMIAJĄCY URZĄDZENIE POWINIEN PRZED DOKONANIEM TEJ CZYNNOŚCI SPRAWDZIĆ DOKŁADNIE, CZY JEGO URUCHOMIENIE NIE GROZI WYPADKIEM
- próbnie (bez obciążenia) uruchomić wilka i sprawdzić jakość jego działania
- przygotować niezbędne pomoce warsztatowe oraz konieczne ochrony osobiste
- załadować mięsem i docisnąć nakrętkę
- zauważone usterki i uchybienia zgłosić natychmiast przełożonemu
ZASADY I SPOSOBY BEZPIECZNEGO WYKONYWANIA PRACY
NIE WOLNO:
- wilka będącego w ruchu: naprawiać, czyścić, smarować
- wilka będącego w ruchu pozostawiać bez obsługi lub nadzoru
- uruchamiać wilka przy otwartych drzwiach kadłuba lub zdjętych osłonach
- dotykać przewody pod napięciem
- zamontować stępione lub zwichrowane narzędzia
- obsługiwać wilk bez odpowiednich uprawnień i przeszkoleń
- odgarniać surowiec ręką z siatki ochraniającej i tarczy przepustowej wilka
- ręcznie przemieszczać i przewozić ciężary o masie przekraczającej ustalone normy
- zamontować stępione noże tnące
- wpychać ręką mięso w koszu
- rzucać narzędzia tnące na ziemię lub na stos
- dotykać ręką wirujących elementów
- regulować luz wzdłużny łożysk stożkowych podczas pracy przekładni; odkręcać i zdejmować nakrętkę
- dotykać przewodów pod napięciem
- uruchamiać i dotykać wilka przy włączonym wyłączniku głównym w czasie gdy są zdjęte lub uszkodzone osłony gumowe na przyciskach sterowniczych
NAKAZUJE SIĘ:
- używać obowiązujące ochrony osobiste
- sukcesywnie usuwać odpady
- przyłączać maszyny do źródła energii tak, aby nie stanowiło zagrożenia dla obsługi
- podczas wykonywania pracy zwracać uwagę tylko na wykonywane czynności, uwzględniając warunki bezpiecznej pracy dla siebie i otoczenia
- równomiernie rozkładać surowiec na powierzchni misy
- powiadomić otoczenie przed uruchomieniem maszyny o rozpoczęciu pracy
- przy przekazaniu maszyny informować o jej stanie
- przy remoncie lub przeglądzie wymontować zabezpieczające prądowe wkładki topikowe
- wznawiać pracę maszyny jedynie po usunięciu uszkodzenia (przyczyn, które były powodem wstrzymania pracy)
- utrzymywać posadzkę w czystości i suchą
- ostrożne obchodzić się z narzędziami tnącymi
- sprawdzać konsystencję masy mięsnej za pomocą specjalnych łopatek
- popychać surowiec tylko za pomocą specjalnego popychacza
- co wyznaczony okres przesmarować przekładnię łańcuchową (lub zębatą)
- narzędzia tnące wieszać w wyznaczonym miejscu
CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY
- wymontować narzędzia tnące oraz ślimak
- uporządkować stanowisko pracy oraz narzędzia i sprzęt ochronny
- wyłączyć wilka wyłącznikiem (głównym)
ZASADY POSTĘPOWANIA W SYTUACJACH AWARYJNYCH
- o wadach i / lub uszkodzeniach maszyny należy niezwłocznie zawiadomić przełożonego
- wilk, którego uszkodzenie stwierdzono w czasie pracy, powinien być niezwłocznie zatrzymany, odłączony od zasilania i odpowiednio oznakowany
- bezwzględnie należy udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym
- w razie awarii maszyny stwarzającej zagrożenie dla otoczenia należy zastosować zrozumiałą i dostrzegalną sygnalizację ostrzegawczą i alarmową
- każdy zaistniały wypadek przy pracy zgłaszać swojemu przełożonemu, a stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim nastąpił wypadek
UWAGI
- narzędzia i urządzenia o napędzie mechanicznym podlegają okresowym przeglądom i badaniom na skuteczność zerowania
Na podstawie art. 210 K.P. pracownik ma prawo- w razie gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bhp i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika lub gdy wykonywana przez niego praca grozi takim niebezpieczeństwem innym osobom - powstrzymać się od wykonywanej pracy, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego.