Nasiona - rozsiewanie nasion - podstawowe informacje
Nasiona nasion muszą zostać rozsiane dla zachowania zróżnicowania w przyrodzie. Gdyby każda roślina rozsiewała kwiaty tylko wokół siebie, nie mielibyśmy możliwości obserwowania tak wielu różnych roślin zgromadzonych w jednym skupisku.
Prawdopodobnie wiele gatunków wyginęłoby – rosnąc w zagęszczeniu, musiałyby konkurować o wodę, światło i minerały. Dlatego dowodem ich przystosowania do warunków jest rozsiewanie się. nasiona mogą rozsiewać się same, mogą także być rozsiewane przez wiatr, zwierzęta i ludzi. Wiatr rozsiewa ogromną ilość nasion. Możemy to obserwować gołym okiem. Nasiona mniszka lekarskiego (potocznie nazywanego mleczem) unoszone są przez wiatr dzięki białemu puchowi, który je otacza. Na wietrze krążą białe spadochrony transportujące ziarenka. Owocami maku są makówki, z których wiatr wytrząsa i rozsiewa małe ziarenka. Wiatr może rozsiewać również cięższe nasiona, np. ukrywające się w skrzydełkach (skrzydlakach) klonu i jaworu.
Sposoby roznoszenia nasion przez zwierzęta są bardzo ciekawe. Gryzonie, np. wiewiórki, odżywiają się nasionami ukrytymi w owocach – żołędzi, orzechów. Nie zawsze sprawnie wyłuskują nasiona z okrywających je skorupek.
Nasiona, które wypadają ze skorupek, mają szanse zakiełkować. Często nasionka mogą zakiełkować z owoców spożytych przez zwierzęta. Jak to możliwe? Gdy zwierzęta połykają np. jagody, jeżyny, maliny, zniszczeniu ulega ich miąższ, natomiast nasionka w nienaruszonym stanie wydostają się z układu pokarmowego zwierząt w ich kale.
Są owoce (np. rzepienia), które za pomocą ostrych, haczykowatych zakończeń przyczepiają się do sierści zwierząt. Samo rozsiewanie się roślin polega na tym, że dojrzałe owoce pękają i z dużą siłą wyrzucają ze swoich strąków nasiona. Do takich roślin należą np. pelargonia, łubin, fasola, groch.
Zasiewanie grządek i pól nasionami roślin jadalnych to ingerencja człowieka w przyrodę. Ludzie są zdolni w sposób sztuczny stworzyć całe uprawy roślin tego samego gatunku (zboża, warzywa, kwiaty).