[latex]a) D: x eq -3 x^{2} - 9 = (1-x) (x+3) x^{2} - 9 = x + 3 - x^{2} - 3x 2 x^{2} + 2x - 12 = 0 x^{2} + x - 6 = 0 delta = 1 - 4*1*(*-6)=25 sqrt{delty} = 5 x1 = (-1-5)/2 = - 3 nie nalezy do dziedziny x2 = (-1+5)/2 = 2 nalezy do dziedziny odp. x=2 b) D: x eq 1 x eq 3 3-x = x^{2} - x x^{2} = 3 x1 = sqrt{3} x2 = - sqrt{3} Odp. x= sqrt{3}, x = - sqrt{3} [/latex] [latex]c) D: x^{2} - 6x + 9 eq 0 delta = 36-4*1*9 = 0 sqrt{delty} = 0 x1 = 6/2 = 3 a wiec x=3 nie nalezy do dziedziny D : x eq 3 aby rozwiazac to rownanie wystarczy przyrownac licznik do zera bo jak licznik bedzie zerem to cale wyrazenie bedzie rowne 0 a wiec: x(x-2)(x+3) = 0 x1 = 0 x2 = 2 x3 = -3 Odp. x= 0, x= 2, x= -3 [/latex] [latex]d) D: x eq 3 x eq 1 (x-3)^{2} = (x-1)(x+2) x^{2} - 6x + 9 = x^{2} + x -2 -7x = -11 x = -11/7 Odp. x = -11/7 [/latex]
Rozwiąż równanie. [latex] frac{x-2}{x-4} [/latex] Jest dana funkcja. f(x)= (3m-9) x+12 Należy do niej punkt (-1 ; -24 ) Wyznacz M i podaj argument dla którego funkcja przyjmuje wartość 21.
Rozwiąż równanie. [latex] frac{x-2}{x-4} [/latex] Jest dana funkcja. f(x)= (3m-9) x+12 Należy do niej punkt (-1 ; -24 ) Wyznacz M i podaj argument dla którego funkcja przyjmuje wartość 21....
Dana jest funkcja f(x)=[latex] frac{4}{x} , x[/latex]∈ R/ (0) a) Oblicz wartość funkcji x=[latex] frac{1}{2} [/latex] b) Oblicz argument, dla którego funkcja osiąga wartość [latex] frac{1}{8} [/latex] c) Określ przedziały monotoniczności funkcji d)Roz
Dana jest funkcja f(x)=[latex] frac{4}{x} , x[/latex]∈ R/ (0) a) Oblicz wartość funkcji x=[latex] frac{1}{2} [/latex] b) Oblicz argument, dla którego funkcja osiąga wartość [latex] frac{1}{8} [/latex] c) Określ przedziały monotonicznoś...
6) Rozwiąż równanie: [latex] 25^{9}x= frac{5^{17}- 5^{16}}{125^{2}*25^{ -frac{9}{2}} } [/latex] 7) Dana jest funkcja f określona wzorem: f(x)=[latex]( frac{1}{4})^{x} [/latex] Oblicz: [latex]f(frac{3}{2})} - f (-2)[/latex]
6) Rozwiąż równanie: [latex] 25^{9}x= frac{5^{17}- 5^{16}}{125^{2}*25^{ -frac{9}{2}} } [/latex] 7) Dana jest funkcja f określona wzorem: f(x)=[latex]( frac{1}{4})^{x} [/latex] Oblicz: [latex]f(frac{3}{2})} - f (-2)[/latex]...