1.Omów rolę białek, tłuszczów i węglowodanów w organizmach. 2.Wyjaśnij, które pokarmy są niepełnowartościowe. 3.Wskaż składniki Twoich codziennych posiłków które zawierają najwięcej białek, tłuszczów i węglowodanów. 4.Wyjaśnij, dlaczego należy spożywać

1.Omów rolę białek, tłuszczów i węglowodanów w organizmach. 2.Wyjaśnij, które pokarmy są niepełnowartościowe. 3.Wskaż składniki Twoich codziennych posiłków które zawierają najwięcej białek, tłuszczów i węglowodanów. 4.Wyjaśnij, dlaczego należy spożywać produkty z większą zawartością cukrów, a nie tłuszczów. Błagam pomóżcie!!!
Odpowiedź

1. Białka - stanowią budulec, umożliwiają wielu komórkom ruch,                           Tłuszcze- dostarczają energii, składnik błon komórkowych,   węglowodany - dostarczają głównie energii  2.Czyli nie są niezdrowe ale nie dostarczają prawie żadnych składników.  3.białka : drób,jaja,ryby,produkty mleczne  tłuszcze: masło.oleje roślinne,sery żółte,śmietana 4.Należy spożywać produkty z większą zawartością cukrów ponieważ w pierwszej kolejności pobierane są z organizmu cukry, a dopiero później tłuszcze

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Ćwiczenia. 1. Omów rolę białek, tłuszczów i węglowodanów w organizmach. 2. Wyjaśnij, które pokarmy są niepełnowartościowe. 3. Wskaż składniki twoich codziennych posiłków, które zawierają najwięcej białek, tłuszczów i węglowodanów. 4. Wyjaśnij, dlacz

Ćwiczenia. 1. Omów rolę białek, tłuszczów i węglowodanów w organizmach. 2. Wyjaśnij, które pokarmy są niepełnowartościowe. 3. Wskaż składniki twoich codziennych posiłków, które zawierają najwięcej białek, tłuszczów i węg...