Ćwiczenia. 1. Omów rolę białek, tłuszczów i węglowodanów w organizmach. 2. Wyjaśnij, które pokarmy są niepełnowartościowe. 3. Wskaż składniki twoich codziennych posiłków, które zawierają najwięcej białek, tłuszczów i węglowodanów. 4. Wyjaśnij, dlacz

Ćwiczenia. 1. Omów rolę białek, tłuszczów i węglowodanów w organizmach. 2. Wyjaśnij, które pokarmy są niepełnowartościowe. 3. Wskaż składniki twoich codziennych posiłków, które zawierają najwięcej białek, tłuszczów i węglowodanów. 4. Wyjaśnij, dlaczego należy spożywać produkty z większą zawartością cukrów, a nie tłuszczów.
Odpowiedź

1. Białka:     -budowanie komórek     -regulacja procesów życiowych     -obrona organizmu         Tłuszczów:       -składnik błon komórkowych      -materiał zapasowy i energetyczny      Cukry (węglowodany):      -dostarczają energii 2. Pokarmy niepełnowartościowe to te które nie zawierają 8 niezbędnych           aminokwasów, takie pokarmy to, pokarmy pochodzenia               roślinnego, pszenica, nasiona roślin strączkowych oraz soja.  3. Najwięcej białka w moim codziennym posiłku zawierają jajka, mleko, ryby i     owoce morza,  jogurt, pistacje, kurczak oraz indyk. Dużo tłuszczów   dostarczają mi produkty takie jak: masło, smalec, tran, olej i masło kakaowe.   Natomiast najwięcej cukrów (węglowodanów dostarczają mi: ziemniaki,  owoce, zboże i jego przetwory, cukier buraczany, cukier trzcinowy oraz miód.  4. Powinniśmy spożywać produkty z większą zawartością cukrów np:     pieczywo, makarony,  ziemniaki, a nie tłuszczów, ponieważ organizm trawi je   [ węglowodany ] dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby. Tymczasem   cukry proste [ cukierki ] od razu  trafiają do krwi i szybko są zużywane,   właśnie dlatego szybko stajemy się głodni. Nadmiar tłuszczów gromadzi się   w organizmie, czego skutkiem jest przybieranie na wadze oraz nadwaga. Mam nadzieje, że pomogłam  Liczę na Naj (; 

Dodaj swoją odpowiedź