1. Białka: -budowanie komórek -regulacja procesów życiowych -obrona organizmu Tłuszczów: -składnik błon komórkowych -materiał zapasowy i energetyczny Cukry (węglowodany): -dostarczają energii 2. Pokarmy niepełnowartościowe to te które nie zawierają 8 niezbędnych aminokwasów, takie pokarmy to, pokarmy pochodzenia roślinnego, pszenica, nasiona roślin strączkowych oraz soja. 3. Najwięcej białka w moim codziennym posiłku zawierają jajka, mleko, ryby i owoce morza, jogurt, pistacje, kurczak oraz indyk. Dużo tłuszczów dostarczają mi produkty takie jak: masło, smalec, tran, olej i masło kakaowe. Natomiast najwięcej cukrów (węglowodanów dostarczają mi: ziemniaki, owoce, zboże i jego przetwory, cukier buraczany, cukier trzcinowy oraz miód. 4. Powinniśmy spożywać produkty z większą zawartością cukrów np: pieczywo, makarony, ziemniaki, a nie tłuszczów, ponieważ organizm trawi je [ węglowodany ] dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby. Tymczasem cukry proste [ cukierki ] od razu trafiają do krwi i szybko są zużywane, właśnie dlatego szybko stajemy się głodni. Nadmiar tłuszczów gromadzi się w organizmie, czego skutkiem jest przybieranie na wadze oraz nadwaga. Mam nadzieje, że pomogłam Liczę na Naj (;
Ćwiczenia.
1. Omów rolę białek, tłuszczów i węglowodanów w organizmach.
2. Wyjaśnij, które pokarmy są niepełnowartościowe.
3. Wskaż składniki twoich codziennych posiłków, które zawierają najwięcej białek, tłuszczów i węglowodanów.
4. Wyjaśnij, dlaczego należy spożywać produkty z większą zawartością cukrów, a nie tłuszczów.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź