Jest to łączenie się aminokwasów w białka, za pomocą wiązań peptydowych. Wiązanie peptydowe powstaje z grupy aminowej jednego aminokwasu i grupy karboksylowej drugiego aminokwasu. np. Glicyna+glicyna--->glicyloglicyna+woda Gly+Gly---->Gly-Gly + H2O W załączniku wiązanie peptydowe. :-) ;-)
Jest to łączenie się aminokwasów w białka, za pomocą wiązań peptydowych. Wiązanie peptydowe powstaje z grupy aminowej jednego aminokwasu i grupy karboksylowej drugiego aminokwasu.
Komórka jako podstawowa jednostka strukturalna i funkcjonalna organizmu.
1. Wiadomości wstępne
Komórka to podstawowy element strukturalny i czynnościowy każdego organizmu, zdolny do spełniania różnych funkcji życiowych tzn. oddychania, odżywiania, rozmnażania, wzrostu. Wielkość komórek i ich kształt s�...
Białka, Tłuszcze, Cukry.
Białka – składają się z C,O,H,N,S, grupy aminowej i karboksylowej. Dzielą się na proste (zbudowane z aminokwasów) i złożone = proteidy (białko + coś, nukleoproteidy, glikoproteidy, lipidy); kuliste (globuliny – przeciwciała immunoglo...
Komórka
1. Wiadomości wstępne
Komórka to podstawowy element strukturalny i czynnościowy każdego organizmu, zdolny do spełniania różnych funkcji życiowych tzn. oddychania, odżywiania, rozmnażania, wzrostu. Wielkość komórek i ich kształt s�...
Komórka. Budowa i funkcje organelli komórkowych; porównanie komórek prokariotycznych i eukariotycznych
Porównanie komórek prokariotycznych i eukariotycznych
1. Komórka prokariotyczna:
Charakteryzuje się brakiem jądra komórkowego. DNA znajduje się w pewnym rejonie cytoplazmy, nie oddzielony od niej błoną. Cząsteczki DNA w więks...
Tworzywa sztuczne w codziennym życiu
Tworzywa sztuczne w naszym codziennym życiu
Charakterystyczną cechą współczesnej cywilizacji jest szerokie wykorzystywanie pewnej grupy substancji, zwanej umownie tworzywami sztucznymi. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat związki...