Maultaschen to kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego z nadzieniem mięsnym. Nadzienie to składa się najczęściej z mięsa mielonego, pieczonej kiełbasy cielęcej, szpinaku i pietruszki. Przepis może być różny w zależności od regionu. Według legendy pierogi te zostały wymyślone przez cystersów z Maulbronn, którzy nie chcieli rezygnować z mięsa w czasie postu. Najpopularniejszym regionem Niemiec jest Bawaria. Powodów ku temu jest wiele. Są to międzynarodowe imprezy (np. Oktoberfest), atrakcyjne cele turystyczne, silna gospodarka, ale i mocno zakorzenione i kultywowane tradycje. STRUCLA BOŻONARODZENIOWA (Saksonia) Typowy niemiecki przysmak w okresie świątecznym. Niegdyś była rodzajem chleba postnego w czasie adwentu. Dopiero, gdy 300 lat temu tzw. "listem maślanym" kościół złagodził adwentowy zakaz na masło i mleko, składniki te, po opłaceniu grzywny, mogły być dodawane do strucli.
Jakie są potrawy regionalne w Niemczech?
Plus dłuższy opis
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź