Metody rozdzielania mieszanin
Metody rozdzielania mieszanin
a) odparowanie - stosowne jest do rozdzielania składników, kiedy jeden z nich jest nielotny np. rozdzielanie soli i wody
b) krystalizacja - wydzielanie z roztworu substancji w postaci kryształów np.pozyskiwanie cukru i soli
c) sączenie (filtracja) - polega na przelewaniu mieszaniny przez sączek, ciała stałe pozostają na filtrze a płyny ściekają do pojemnika
d) sedymentacja - opadanie na dna cięższych cząsteczek pod wpływem środka ciężkości
e) dekantacja - oddzielanie ciała stałego od cieczy poprzez zlanie cieczy znad osadu
f) destylacja - polega na rozdzielaniu składników mieszaniny jednorodnej, które różnią się temperaturą wrzenia
g) przy użyciu rozdzielacza - za pomocą rozdzielacza oddzielamy substancje nierozpuszczające się w sobie, ciecze
h) ekstrakcja - polega na rozdzielaniu mieszaniny i wykorzystaniu różnic w rozpuszczalności substancji
i) adsorpcja - polega na wykorzystaniu podłoża, które pochłania jeden ze składników mieszaniny
j) chromatografia - wykorzystuje różnicę w szybkości poruszania się składników mieszaniny
k) metody mechaniczne