W zakładzie gastronomicznym wygenerowano przychody netto 70.000zł za okres x zyski nadzwyczajne 800zł przychody finansowe 5000zł straty nadzwyczajne powstały w skutek zalania 1500zł koszty finansowe 2000zł koszt wytworzenia sprzedanych wyrobów 40.00

W zakładzie gastronomicznym wygenerowano przychody netto 70.000zł za okres x zyski nadzwyczajne 800zł przychody finansowe 5000zł straty nadzwyczajne powstały w skutek zalania 1500zł koszty finansowe 2000zł koszt wytworzenia sprzedanych wyrobów 40.000zł pozostałe przychody operacyjne 2000zł pozostałe koszty operacyjne 2400zł przedsiębiorca płaci podatek liniowy 19% Oblicz wynik finansowy netto. PLIS POMÓŻCIE
Odpowiedź

Wynik finansowy netto = (Przychody+zyski nadzwyczajne)-(Koszty+straty nadzwyczajne) - podatek Przychody+zyski nadzwyczajne przychody netto 70.000 zł przychody finansowe 5000 zł  pozostałe przychody operacyjne 2000 zł zyski nadzwyczajne 800 zł RAZEM PRZYCHODY - 77.800 zł   Koszty+straty nadzwyczajne koszt wytworzenia sprzedanych wyrobów 40.000 zł  koszty finansowe 2000 zł pozostałe koszty operacyjne 2400 zł straty nadzwyczajne powstały w skutek zalania 1500 zł  RAZEM KOSZTY - 45.900 zł Wynik finansowy netto= 77.800 - 45.900 = 31.900 - 6061 (19% )= 25.839 zł  

Dodaj swoją odpowiedź