pani kazała mi napisać przepis na oscypki! Proszę kogoś kto to dokładnie wie. SZYBKO! PLIS! to jakaś praca dodatkowa:)

pani kazała mi napisać przepis na oscypki! Proszę kogoś kto to dokładnie wie. SZYBKO! PLIS! to jakaś praca dodatkowa:)
Odpowiedź

MLEKO KROWIE 9 litrów podpuszczka 1 gram woda 50 ml sól 23 łyżeczki krok 1/7 Mleko powinno być odtłuszczone, dlatego przelewamy je do dużego naczynia (a najlepiej do 2-3 mniejszych by powierzchnia była jak największa) i pozostawiamy na noc w lodówce lub innym zimnym pomieszczeniu. Następnego dnia z powierzchni mleka zdejmujemy całą śmietankę (ja potem zrobiłam z niej masło). Do literatki wlewamy ciepłą wodę (ok. 38 stopni) i wsypujemy do niej podpuszczkę – mieszamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut, a w tym czasie odtłuszczone mleko krowie podgrzewamy do temperatury zbliżonej do ciepłoty ciała (ok 36-37 stopni), następnie powoli dolewamy podpuszczkę i ciągle mieszamy – odstawiamy na godzinę. Po godzinie wytworzy się skrzep – taki jak na zdjęciu oraz serwatka. Krok 2 / 7Skrzep przekładamy do innego naczynia starając się odlać jak najwięcej serwatki.Krok 3 / 7Skrzep z mleka dzielimy na 4 równe części. Pojedynczo bierzemy kawałki skrzepu i za każdym razem postępujemy analogicznie: 1/4 część skrzepu rwiemy w palcach na strzępy i przekładamy do metalowego sitka. Następnie potrzebna jest gorąca woda – może być bieżąca z kranu. Sitko z porwanym skrzepem podkładamy pod strumień gorącej wody i energicznie mieszamy łyżką do czasu aż powstanie zbita kulka. Wtedy szybko bierzemy ser w dłonie i początkowo dokładnie go ściskamy by pozbyć się nadmiaru wody, a następnie formujemy zgrabne wałki w kształcie oscypka Krok 4 / 7Do miski wlewamy ok 1,5-2 litry zimnej wody i wsypujemy sól – mieszamy. Wkładamy oscypki do przygotowanego roztworu solnego (powinny się unosić), jeśli sery opadają na dno to znaczy że stężenie soli jest zbyt małe i trzeba jeszcze trochę dosypać. Pozostawiamy na całą noc w zimnym pomieszczeniu lub lodówce. Krok 5 / 7Po tym czasie oscypki wyjmujemy z solanki i pozostawiamy na 3-4h w temperaturze pokojowej by się osuszyły. Krok 6 / 7Następnie każdy z oscypków osobno wkładamy do specjalnej siatki i wędzimy je 3-4h w temperaturze 40-45 stopni. Dobre na ciepło i zimno – polecam każdemu : ) Krok 7 / 7Oscypek jest to jeden z najlepszych rodzajów sera, jednak ze względu na swoją specyfikę jest niedostępny w innych regionach Polski niż góry. Do tej pory jadłam go sporadycznie, jednak teraz częściej będzie gościć w moim w domu, gdyż zrobiony przeze mnie samodzielnie jest w smaku identyczny jak ten z Zakopanego, a nawet lepszy : ) Tradycyjnie powinien być on przygotowany na mleku owczym, ja z braku użyłam krowiego (nie może być z kartonu!) i również jest pysznie.                                                                  SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją odpowiedź