Oblicz marżę gastronomiczną i cene gastronomiczną butelki wody mineralnej przy założeniu, że zakład zaopatruje się w wodę u producenta w cenie 1,70 zł za 1 butelke 1,5l . Woda jest obiciążona stawką VAT 35%. Narzut procenowy marży wynosi 35%

Oblicz marżę gastronomiczną i cene gastronomiczną butelki wody mineralnej przy założeniu, że zakład zaopatruje się w wodę u producenta w cenie 1,70 zł za 1 butelke 1,5l . Woda jest obiciążona stawką VAT 35%. Narzut procenowy marży wynosi 35%
Odpowiedź

Pierw obliczasz narzut : 1,70 * 35% = 0,60 gr  + 1,70 = 2,30 cena z narzutem Obliczanie VAT: 2,30 * 35% = 0.80 gr + 2.30 = 3,10 zł - cena z narzutem i vat 3,10 - 1,70 = 1,40 odp. Cena gastronomiczna wynosi 3.10 zł, a marża 1.40 zł 

Dodaj swoją odpowiedź