Do Europy kawa została przywieziona dopiero w XVII wieku przez weneckich kupców. Pierwszy europejski dom kawy został otwarty w roku 1640 w Wenecji i potem w ciągu następnych dziesięcioleci powstały pierwsze kawiarenki w innych miastach Europy - w Londynie, Amsterdamie, Marsylii i w Hamburgu. W Wiedniu kawa pojawiła się w latach osiemdziesiątych XVII wieku w trakcie wojny przeciwko Turkom. Wiedeńczycy myśleli, że szarozielone ziarna to pasza dla wielbłądów i chcieli ją spalić. Ale Polak Kołczyński poprosił o worki z ziarnami kawy jako wynagrodzenie za swoje usługi, które oddał z narażeniem życia dla wiedeńczyków. W pobliżu katedry sw. Stefana otworzył on wówczas pierwszą wiedeńską izbę kawową, która szybko stała się znana w południowej Europie. W roku 1694 dom kawowy "Pod drzewem kawowym" w Lipsku stał się po swoim otwarciu bardzo znany. Także August Mocny - elektorski książę saksonii I król Polski pijał egzotyczny specjał. Na rynku europejskim kawa pojawia się przeważnie jako czarna kawa w różnych mieszankach. Rośliny kawy rosną na wielkich plantacjach w Ameryce Południowej, Afryce i także w Azji. Roślina kawy jest bardzo delikatna i trzeba o nią bardzo dbać szczególnie na początku. Szarozielone ziarna są eksportowane do wielu krajów. Dopiero tam są one palone.
Pomocy czy ktos przetlumaczy mi caly tekst na polski? Bez kopiuj wklej z translatora..
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź