ODPOWIEDZI ABC 1. Organizm człowieka bezpośrednio wykorzystuje jedynie glukozę, występującą tylko w niektórych owocach, warzywach i miodzie. Dlatego też odkładana jest w organizmie człowieka w mięśniach i wątrobie w postaci: a) skrobi b) błonnika c)

ODPOWIEDZI ABC 1. Organizm człowieka bezpośrednio wykorzystuje jedynie glukozę, występującą tylko w niektórych owocach, warzywach i miodzie. Dlatego też odkładana jest w organizmie człowieka w mięśniach i wątrobie w postaci: a) skrobi b) błonnika c) celulozy d) glikogenu 2. Najpowszechniejszym cukrem w naszej żywności, a także optymalnym źródłem energii jest: a) błonnik b) skrobia c) glukoza d) glikogen 3. Wskaż punkt, w którym BŁĘDNIE przyporządkowano składnikom pokarmowym ich rolę w organizmie (więcej niż 1, podchwytliwe) : a) zapasowy materiał genetyczny - tłuszcze b) główne źródło energii dla organizmu - cukry c) podstawowy budulec organizmu - witaminy d) regulatory procesów życiowych - witaminy e) podstawowe źródło energii dla organizmu - cukry f) główny budulec organizmu - sole mineralne 4. podaj miejsce trawienia: a) Białek b) Cukrów c) Tłuszczów 5. Podaj nazwę związków trawionych w: a) jamie ustnej b) żołądku c) dwunastnicy Liczę na szybką odpowiedź i z góry dziękuję :)
Odpowiedź

1. Glikogenu, to jest taki wielki łańcuch złożony z glukoz. Błonnik to przede wszystkim celuloza (nietrawiona przez człowieka, a tym bardziej - nie wytwarzana przez niego). Skroba jest również łańcuchem glukoza, ale z kolei jest pochodzenia roślinnego,zwykle dłuższa i inaczej rozgałęziona niż glikogen. 2. Trochę źle zadane pytanie. Glukoza jest powszechna, jest najprostszym źródłem energii (nie trzeba jej rozbijać na monosacharyd, bo jest monosacharydem) - i to będzie prawidłowa odpowiedź. Tym niemniej, diety ludzi są dość zróżnicowane - i niektórzy będą spożywać zdecydowanie więcej skrobi czy glikogenu (zwłaszcza przy stosowaniu niektórych diet), a mniej samej glukozy. 3. Bardzo rozmyte pytania. Prawie każdemu z nich byłabym w stanie udowodnić, że jest prawdą lub nieprawdą - zwłaszcza, że mają być podchwytliwe... Sądzę jednak, że Twojej nauczycielce chodziło o te: b) główne źródło energii dla organizmu - cukry - w zwyczajnej diecie najwięcej energii pochodzi z rozkładu białek i tłuszczów - dieta niemal pozbawiona cukru nie uniemożliwia normalnego funkcjonowania. c) podstawowy budulec organizmu - witaminy - one pełnią niezwykle ważne funkcje, ale nie stanowią materiału budulcowe f) główny budulec organizmu - sole mineralne - głównym składnikiem organizmu jest woda - stanowi mniej-wiecej 2/3 organizmu. A ona w żadnej mierze nie łapie się pod definicję soli mineralnych. 4. Białka - żołądek (pepsyna), dwunastnica (trypsyna, chymotrypsyna) Cukry - początek w jamie ustnej (amylaza ślinowa), jelito cieńkie (amylaza trzustkowa), Tłuszcze - żołądek (kwasy żołądkowe tworzą emulsję), dwunastnica (lipazy) 5. a) cukry b) tłuszcze, białka c) tłuszcze, cukry, białka Jak wytłumaczyć dokładniej, to pisz.

Dodaj swoją odpowiedź