1. Glikogenu, to jest taki wielki łańcuch złożony z glukoz. Błonnik to przede wszystkim celuloza (nietrawiona przez człowieka, a tym bardziej - nie wytwarzana przez niego). Skroba jest również łańcuchem glukoza, ale z kolei jest pochodzenia roślinnego,zwykle dłuższa i inaczej rozgałęziona niż glikogen. 2. Trochę źle zadane pytanie. Glukoza jest powszechna, jest najprostszym źródłem energii (nie trzeba jej rozbijać na monosacharyd, bo jest monosacharydem) - i to będzie prawidłowa odpowiedź. Tym niemniej, diety ludzi są dość zróżnicowane - i niektórzy będą spożywać zdecydowanie więcej skrobi czy glikogenu (zwłaszcza przy stosowaniu niektórych diet), a mniej samej glukozy. 3. Bardzo rozmyte pytania. Prawie każdemu z nich byłabym w stanie udowodnić, że jest prawdą lub nieprawdą - zwłaszcza, że mają być podchwytliwe... Sądzę jednak, że Twojej nauczycielce chodziło o te: b) główne źródło energii dla organizmu - cukry - w zwyczajnej diecie najwięcej energii pochodzi z rozkładu białek i tłuszczów - dieta niemal pozbawiona cukru nie uniemożliwia normalnego funkcjonowania. c) podstawowy budulec organizmu - witaminy - one pełnią niezwykle ważne funkcje, ale nie stanowią materiału budulcowe f) główny budulec organizmu - sole mineralne - głównym składnikiem organizmu jest woda - stanowi mniej-wiecej 2/3 organizmu. A ona w żadnej mierze nie łapie się pod definicję soli mineralnych. 4. Białka - żołądek (pepsyna), dwunastnica (trypsyna, chymotrypsyna) Cukry - początek w jamie ustnej (amylaza ślinowa), jelito cieńkie (amylaza trzustkowa), Tłuszcze - żołądek (kwasy żołądkowe tworzą emulsję), dwunastnica (lipazy) 5. a) cukry b) tłuszcze, białka c) tłuszcze, cukry, białka Jak wytłumaczyć dokładniej, to pisz.
ODPOWIEDZI ABC
1. Organizm człowieka bezpośrednio wykorzystuje jedynie glukozę, występującą tylko w niektórych owocach, warzywach i miodzie. Dlatego też odkładana jest w organizmie człowieka w mięśniach i wątrobie w postaci:
a) skrobi
b) błonnika
c) celulozy
d) glikogenu
2. Najpowszechniejszym cukrem w naszej żywności, a także optymalnym źródłem energii jest:
a) błonnik
b) skrobia
c) glukoza
d) glikogen
3. Wskaż punkt, w którym BŁĘDNIE przyporządkowano składnikom pokarmowym ich rolę w organizmie (więcej niż 1, podchwytliwe) :
a) zapasowy materiał genetyczny - tłuszcze
b) główne źródło energii dla organizmu - cukry
c) podstawowy budulec organizmu - witaminy
d) regulatory procesów życiowych - witaminy
e) podstawowe źródło energii dla organizmu - cukry
f) główny budulec organizmu - sole mineralne
4. podaj miejsce trawienia:
a) Białek
b) Cukrów
c) Tłuszczów
5. Podaj nazwę związków trawionych w:
a) jamie ustnej
b) żołądku
c) dwunastnicy
Liczę na szybką odpowiedź i z góry dziękuję :)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź